Na 25. redni seji Občinskega sveta Občine Trbovlje je direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič predstavil predlog Gospodarskega načrta za leto 2023. Po trenutnih napovedih se že z novembrom obeta nižja cena ogrevanja, ki se bo na položnicah občank in občanov, ki se ogrevajo na daljinsko ogrevanje, odražala v mesecu decembru in januarju. Po besedah direktorja komunale pa se ponovni padec cen obeta tudi s 1. januarjem 2023, kar se bo odražalo na položnicah v mesecu februarju in bo glede na današnje cene ogrevanja pomenilo pocenitev ogrevanja za najmanj 23 %.

Po besedah direktorja Komunale Trbovlje Igorja Glušiča,  ki je svoj mandat nastopil septembra letos, cene ogrevanja v prihodnje ne bodo ostale tako visoke, kot so danes. Trenutna cena ogrevanja je 201,714 €/MWh brez DDV. Zaradi ukrepov optimizacije poslovanja, s katerimi Komunala Trbovlje postopoma blaži posledice nastale draginje, je bilo že z novembrom načrtovano znižanje cene. Zaradi dodatnih ukrepov vlade pa bo od 1. novembra letos do 1. januarja 2023 cena variabilnega dela toplote za gospodinjstva še nižja in sicer 184,53429 €/MWh. Za negospodinjske odjemalce bo cena  v navedenem obdobju 196,79770 €/MWh. V omenjenem obdobju je namreč podjetje še vedno vezano na prodajo električne energije po pogodbeno določeni ceni iz leta 2021 (160 €/MWh).

Od 1. januarja 2023 dalje bo cena variabilnega dela toplote za gospodinjstva ob upoštevanju zamejene cene zemeljskega plina, potrebnega za proizvodnjo toplote (73 €/MWh) 158 €/MWh. Končne cene variabilnega dela toplote za leto 2023 bodo oblikovane do konca leta 2022 v odvisnosti od razmerja cen energentov na trgih.

Cene variabilnega dela toplote za gospodinjstva se bodo torej v kratkem obdobju znižale dvakrat. Prvič 1. novembra 2022, kar se bo odražalo na položnicah, prejetih v decembru in drugič 1. januarja 2023, kar se bo odražalo na položnicah, prejetih v februarju. Obe znižanji skupaj pomenita pocenitev ogrevanja oziroma cene variabilnega dela toplote za približno 23%, in to v najhladnejših zimskih mesecih, ko je ogrevalna sezona na višku in bo zato znesek na položnicah bistveno nižji, kot bi bil, če bi cena ostala takšna, kot je danes.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekJežkova nagrada Vladu Poredošu
Naslednji članekPoklon padlim in umrlim