Kdo ste ustvarjalci videa »Lega, Zasavje je zakon«?
Pod idejo, režijo, scenarij in delanje norca iz sebe se podpiševa Metka Dolanc (najstnica, ki je ravnokar zaključila osnovno šolo in jo čez dva dni čaka prvi šolski dan na Gimnaziji Trbovlje) in Nina Jelen, učiteljica iz male podružnične šole, mamica in žena. Nekaj ljudi s posnetkov sva vnaprej prosili za sodelovanje (motoristi, izdelovalec tatujev Grahek, rudarski muzej Kisovec, gospod Ledinek na Kumu …). Nadlegovali sva naključne mimoidoče, seveda pa sva uporabili tudi nekaj prijateljev in družinskih članov.

Od kod ideja?

V bistvu sploh ne veva točno, zakaj sva se ga lotili. Obe imava radi zanimive projekte, radi snemava filmčke. Metka za šolske projekte, o Moto GPju, s katerim je obsedena, o domačih, jaz pa sem jih snemala v šoli z učenci. Obema se da ukvarjati s takšnimi stvarmi.

Kako sta se ga potem lotili?

Ko je Metka za šolsko nalogo naredila filmček o Dobovcu, sva začeli razmišljati, kako bi bilo, če bi ga skupaj posneli še o Zasavju. Zdi se nama, da ima Zasavje še vedno en tak negativen predznak, da ga imajo ljudje za prašno, sivo, rudarsko mesto, midve pa sva želeli pokazati, da je Zasavje v resnici lepo. Zavedava se, da nas pestijo problemi, kot so slab zrak, brezposelnost … ampak je vseeno veliko več kot le to. Midve ga imava radi in tako sva ga želeli pokazati tudi drugim. Od ljudi, ki niso od tu, sva dobili komentarje: »Tako lepo sta predstavili Zasavje, da me mika, da bi že danes prišel k vama na kufe.« In to je bil najin cilj!

Kdo pa je video snemal?

Vse sva posneli sami. No, tam kjer sva obe na posnetkih, sva za snemanje seveda izkoristili domače ali pa kar koga na cesti. Sicer pa sva imeli tudi nastavek za kamero in sva važno hodili po Zasavju kot pravi režiserki.

Veliko dela in časa vzame tudi montaža. Kdo je opravil to delo?

Skupaj sva nizali ideje, skupaj sva vse posneli, skupaj sva si zamislili scenarij in kako bo filmček potekal. Nato sem jaz napisala besedilo, Metka pa je filmček zmontirala. Vse skupaj je trajalo okoli dva meseca, dobili sva ogromno materiala – toliko, da bi z lahkoto posneli kar celovečerec.

Nosečnost vas ni odvrnila od projekta. Če ni skrivnost, v katerem mesecu nosečnosti ste video posneli?

S snemanjem sva začeli konec šolskega leta in končali dva dni pred mojim porodom (z vmesnimi luknjami – je bilo le poletje in dopusti). Tako da je na posnetkih trebušček star od 8 mesecev pa tja do konca. Upam, da se mala Ana ne bo držala za glavo, ko bo enkrat videla, kako ga je njena mami z njo v trebuhu biksala.

TPK