Kako bi opisali svojo dejavnost?
Umetniško ustvarjanje unikatnih izdelkov z ročno narisanimi motivi. Trenutno je v ospredju unikaten nakit za ženske in dodatki, kot so knjižna kazala, obeski za ključe, magnetni okraski … Ker sem po duši tudi računalniški molj, sem v času, ko je zorela poslovna ideja, opravila še poklicno prekvalifikacijo v izdelovalko spletnih strani in teh že kar nekaj tudi naredila. Nekaj referenc imam tudi na področju grafičnega oblikovanja.

Začela sem bolj na široko razmišljati, uporabljam druge, boljše materiale pri delu, pridobivam znanja, skratka, rdeča nit ostaja enaka, samo krepim jo s kvaliteto. Ročno narisani motivi ostajajo. Samostojno podjetje bom odprla 17. januarja. Trenutno še urejam vse papirje za odprtje.

Kako ste prišli do poslovne ideje?

Poslovna ideja, če bi temu lahko tako rekla, je zorela od leta 2010 do pred kratkim, ko sem jo resno zapisala na papir. Ko se je vse skupaj začelo, sem se ravno ločevala in takrat sem iskala svoje bistvo. Našla sem se v slikanju večdelnih akrilnih slik. Kasneje, ko sem v službi dobila odpoved, sem prijela za volno in začela izdelovati kape in rokavice. Nova priložnost se je potem pokazala, ko sem združila platno, akrilne barve in črnilo. Nastajati so začele slike, ki jih imenujem »artušek«. Platno, pobarvano z akrilnimi barvami, sem dopolnila še z različnimi narisanimi motivi. Nakit in dodatki za dom imajo enako rdečo nit.

Kaj vas je gnalo v ustanovitev lastnega podjetja?

Program Žensko podjetništvo se mi je zdela odlična priložnost, da se razvijam. V poslovnem smislu predvsem zato, da lahko razširim ponudbo in ponudim več različnih unikatnih izdelkov.

Ste si od nekdaj želeli biti podjetnica?

Moram priznati, da v otroštvu nisem nikoli razmišljala o podjetništvu, a ker mi je življenje dalo tudi to preizkušnjo, sem z veseljem zagrabila.

Lahko svoje novo področje kako usklajujete tudi kot diplomirana inženirka geodezije?

Da in ne. Od formalne izobrazbe sem prevzela osnove. Osnovna orodja, ki jih uporabljam pri izdelavi unikatnih izdelkov z ročno narisanimi motivi, so pisala Rotring, ki sem jih uporabljala v srednji geodetski šoli. Natančnost in vztrajnost, ki so ju zahtevali v srednji šoli, sta bili dobra naložba za moje današnje delo.

Nekaj tega pa mi je bilo položenega že v zibelko. Tehnična smer je zaznamovala že očeta, ki mi je vcepil zagnanost, strogost do dela in nenazadnje do sebe. Ravno ta del počasi odmišljam, ker sem mnenja, da je vsak unikat nekaj posebnega ravno zaradi tega, ker ni popoln.

Kakšni so vaši poslovni načrti?

Trenutni načrt, ki že pospešeno teče, je unikatne izdelke ponuditi tudi v tujini. Ponudba v Sloveniji ostaja, rojevajo se nove ideje in s tem se bo tudi ponudba povečala oziroma spremenila. Mogoče bom nekega dne imela tudi svojo unikatno trgovinico.

Vsako podjetje se sooča z vzponi in padci. Kako premagujete težave in kako proslavite uspešne poslovne odločitve?

Res je. So vzponi in padci. So obdobja, ko se ti vse sestavlja. Ustvarjalnost, ideje, prodaja … So pa obdobja, ko se vse malo ustavi. In ja, takrat začneš dvomiti v svoje delo, v to, ali si res na pravi poti. Takrat se od vsega malo oddaljim in vidim, če me vleče nazaj. Takrat si ponavadi preberem mnenja zadovoljnih uporabnic. To je res tisto, kar najbolj šteje in energija se hitro dvigne.

Imate kakšen vzor, kje dobivate navdih, črpate ideje?

Vzora dejansko ne, vsaj v takem smislu ne, da bi počela enako kot on ali ona. Vedno se trudim izhajati iz sebe. Zavedam se, da vsem ni mogoče ustreči in biti všeč vsem. To tudi ni moj namen. Vesela sem, če se kakšna ženska najde v mojih izdelkih, res pa sem vesela tistih, ki cenijo ročno narisane motive.

Dela, ki ga opravljam, sploh ne bi mogla označiti kot delo. Risanje motivov je zame sproščanje, ki mi zbistri misli. Pri risanju se pomenim sama s sabo.

Ustvarjam z dušo za dušo. To je tudi moj moto pri ustvarjanju. To me žene. Besede, ki so me zaznamovale, so več kot le besede. So moje bistvo. Bistvo mojega delovanja. Drugače, kot biti duša duši, ne znam.

Kaj vas pri delu z ljudmi, z vašimi strankami, najbolj navdihuje?

Pravijo, da človek ustvarjalca začuti. Da ga nekaj potegne. Iskrica v očeh, ko se zaljubiš v novo stvar. Najbolj me veseli, da človeka začutim jaz. In obe duši sta pobožani. Zato le poletite. Ni potrebno veliko, le uživajte v barvah in poletite. Ni pomembno, kam piha veter. Pomembno je le, kako razpremo krila.

Martina Drobne

Prejšnji članekBegunci v Zasavju
Naslednji članekPlavajo, pojejo in se potapljajo