Ste imeli naporen dan? Vam ga je s svojim vedenjem pokvaril vaš otrok? V takih trenutkih verjetno podvomite, če res delate prav in dovolj, ali pa ste zgolj jezni in nezadovoljni. Spomnite se na koga, ki bi takoj zamenjal z vami.

Fotografija Victoria_Watercolor s Pixabay 

Jayson Greene je po tem, ko je izgubil dvoletnega sina napisal knjigo “Once More We Saw Stars.” V njej opisuje, kako mu je izguba sina spremenila življenje in ga naučila ceniti vsak trenutek, ki ga lahko preživi z ljubljenimi.

Mislim, da bi Jayson takoj zamenjal z vami. Kaj pa vi z njim? Lahko pa izkoristite njegovo izkušnjo kot opomin.

Veliko staršev je ostalo samih. S spomini in obupno željo po še enem dnevu, vsaj še eni minuti, tudi če bi bila takšna kot ta, v kateri se vi razburjate in pritožujete nad pokvarjenim dnem.

Ena temeljnih zakonitosti nas uči, da vrednost raste s pomanjkanjem.

Materialne stvari in odnose, ki(/ko) so v izobilju, pogosto jemljemo za samoumevne.

Se sploh zavedamo svoje sreče? Danes, ko so živi in nam lahko plezajo po živcih, je dober dan. Vsak dan, ko ne žalujemo, ko ne ostanemo za vedno sami, je velik dan. Odličen dan, najboljši dan!

In tega ne smemo pozabiti. Moramo biti hvaležni. Moramo biti prisotni. Moramo dati vse od sebe.

Vem, da je ob tem marsikoga precej zabolelo. Vendar vam s tem ponujam možnost.

Poskusite situacijo z otrokom oceniti s tega izjemno čustvenega vidika. Izkoristite ga, da boste boljši; da vam olajša trenutne težave. Izkoristite ga, dokler lahko.

Kako bi izkoristili dan z otrokom, če bi vedeli, da je zadnji? Kako pa danes veste, da ni?

Vsak dan je darilo!

. . .

Če potrebujete namig, idejo, pomoč pri soočanju s starševskimi izzivi, ali samo občasen pogovor, vas vabim v Coaching za starše, kjer vas usmerjam k pomembnim stvarem, pomagam zaobiti pasti starševstva, ter vas opolnomočam, da bolje razumete svojo vlogo in jo odigrate z manj stresa in več srca.

In ne pozabite, vsak dan je darilo. Izkoristite ga maksimalno, dokler lahko.

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb