“Je že prepozno?”  To vprašanje se staršem zelo pogosto porodi. Verjetno si vsak želi, da bi kakšno stvar lahko naredil drugače. Morda želite, da bi bili več z otrokom, ko je bil še mali. Ali morda, da bi bili bolj potrpežljivi, ko je bi najstnik. Imate občutek, da ste mu premalokrat rekli, da ga imate radi?

Vir: Tyler Nix

Ne, ni prepozno.

“Ampak moj otrok je star že tri leta in slišala sem, da so prav prva tri najpomembnejša.”

“Moj sin je star že osem let in čutim da je prestar, da bi še lahko kaj spremenil.”

“Toda moja hči je stara že šestnajst; zdi se mi, da sem priložnost že zamudila.”

Včasih celo slišim: “Kot babica si želim, da bi pri svojih otrocih vse storila drugače … ampak zdaj je pač prepozno, kajne?”

NE! Ni prepozno, da popravite in ponovno vzpostavite stik s svojimi otroki ter spremenite smer njihovega razvoja. Prav tako ni prepozno za vas.

Ni prepozno, da razmislite, kateri del vas potrebuje korekcijo in ponastavitev. Kot odrasli se lahko potrudite, resetirate in spremenite pot svojega razvoja.

Ne, ni prepozno. Nikoli ni prepozno!

Res se ne morete vrniti nazaj in popraviti tistega, kar ste storili v preteklosti. Napak, ki ste jih storili v preteklosti ne morete čudežno popraviti. Takrat ste pač naredili najbolje, kar ste glede na trenutno situacijo lahko.

Danes, tukaj in zdaj pa se lahko odločite, da boste boljši.
(Povzeto po Dr. Becky Kennedy ‘A Guide to Becoming the Parent You Want to Be’)

Barbara Vodeb

 

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coachinga za starše. S svojim znanjem in bogatim izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

Prejšnji članekIz starega v novo: Jerica Laznik
Naslednji članekNa današnji dan: Franc Princ