Mladi trboveljski plavalci so se v letošnji zimski sezoni udeležili dveh tekmovanj.

V pokritem tivolskem bazenu v Ljubljani je potekalo zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, katerega so se od 27 klubov s 376 plavalci udeležili tudi štirje plavalci trboveljskega kluba.

Barve PK Trbovlje so zastopali Žiga in Tilen Šintler, Tim Dolanc ter Nika Todorovič. Lahko so nastopili le v disciplinah, kjer so imeli v tej sezoni odplavane norme. Tekmovanja sta se po zamenjavi sredine udeležili tudi Daša Krajnc kot članica Olimpije in Tjaša Vozel kot članica kranjske Zvezde.

Kot že rečeno so morali plavalci imeti do prvenstva potrjene odplavane rezultate, a najkrajši konec so, po besedah trenerja Martina Raušla, zopet potegnili klubi, ki nimajo takšnih pogojev za treniranje, kot jih imajo na Ravnah, v Ljubljani, Radovljici, Kopru in še kje. Za to starostno kategorijo je bilo namreč v zimski sezoni le pet tekem (mlajši so jih imeli 10), od tega dve v 50-metrskem bazenu. »In če pogledamo dejstva, da trboveljski plavalci zaradi finančnih omejitev začenjajo z vodnimi treningi v Hrastniku takrat, ko so prva tekmovanja že na sporedu, vidimo, kako težko je nadoknaditi zaostanek v količini treningov«, dodaja Raušl.

V štirih dneh tekmovanj sta se najbolj izkazala Tim Dolanc, ki se je z občutno popravljenimi osebnimi rekordi približal finalom v absolutni konkurenci, ter Žiga Šintler, ki se je vpisal v anale nesmrtnih trboveljskih plavalcev kot prvi z dosežkom pod eno minuto na 100 mešano. 59:59 je njegov dosežen čas, ki bo za prihodnje generacije še dolgo nedosegljiv.

Letošnje zimsko državno prvenstvo za mlajše dečke in deklice, katerega organizator je bil plavalni klub Triglav iz Kranja, pa je potekalo »na poseben, da ne rečemo nemogoč način,« komentira Raušl. Ker plavalna zveza ni našla organizatorja za zimsko državno prvenstvo za dečke in deklice, so sprejeli odločitev, da bodo program nastopov za mlajše izvedli v treh dneh, namesto v dveh. Tako so bili starejši deklice in dečki primorani ob sedmi uri pričeti z ogrevanjem ter končati prvi del tekmovanja ob 11. uri, nakar so nastopili na istem bazenu še mlajši, ki so tako plavali discipline, ki se navadno plavajo v dveh delih.

Prvenstva se je udeležilo le najboljših 260 mladih plavalcev iz 26 klubov Slovenije, ki so izpolnili predpisane norme za to tekmovanje. Kljub temu, da je imelo kar 9 trboveljskih plavalcev, Brina Rozina, Tinkara Lavrič, Sara Isakovič, Pia Lah Škrbec, Ariana Agrež, Mojca in Špela Oberžan, Taj Zupančič in Jan Lah Škrbec, odplavane zahtevane norme, se je prvenstva udeležilo le zadnjih pet.

V tridnevnem tekmovanju je blestela Ariana Agrež, ki si je priplavala priznanja za drugo mesto na 50 prsno ter tretje na 100 prsno in 50 delfin. Na 200 prsno, kjer bi ravno tako osvojila tretje mesto, pa so jo sodniki diskvalificirali. Na 50 in 100 prosto je osvojila 4. oziroma 5. mesto.

Špela Oberžan je osvojila dve peti mesti na 50 prosto in 100 mešano ter bila osma na 100 prosto. Prvo mesto je izpustila iz rok na 100 delfin, saj je zamudila na štart.

Taj Zupančič in Jan Lah Škrbec sta v kategoriji dečkov že konkretno penila vodo. Tako se je Zupančič kot mlajši letnik uvrstil med najboljše na 50 in 100 delfin ter 100 mešano, kjer je občutno popravljal osebne rekorde. Finala najboljših slovenskih delfinistov je okusil tudi Jan Lah Škrbec in z enajstim oz. dvanajstim mestom pokazal, da še ni rekel zadnje. Tudi on je občutno popravljal osebne rekorde.

MR

Foto: arhiv PK Trbovlje