Naši domači ljubljenci so zelo iznajdljivi in znajo pogledati na police in celo odpreti kakšno omaro. In kdo bi ob praznovanjih ali bolezni pomislil, da so stvari, na dosegu gobčkov naših kosmatincev, lahko zanje tudi nevarne. Poglejmo, kaj je najbolj nevarno in celo smrtonosno zanje v naših domovih in okolici.
Čokolada

Zastrupitev s čokolado je že kar dobro poznana med ljudmi. In tudi če se izogibamo dajanju čokolade kosmatincem, se zgodi, da ta ostane na kakšnem pultu ali na mizi v dnevni sobi, kjer si kužki lahko kar sami postrežejo z njo. Glavni razlog za težave je sestavina kakava teobromin, ki se v velikih količinah pojavlja v temni čokoladi, kakavovih zrnih in prahu. Vendar tudi mlečna čokolada ni od muh. Težave ob zastrupitvi lahko za 10 kilogramov težkega psa predstavlja že 100 g mlečne čokolade.

Grozdje in rozine

Kdo ne bi maral sladkih grozdnih jagod?! Kužki se marsikdaj tudi znajdejo in jih sami kradejo s trte. Vendar pozor vsem lastnikom! Grozdje predstavlja veliko nevarnost za zdravje psov, še slabše so rozine. V literaturi navajajo, da toksično dozo predstavlja 32 gramov grozdja na kilogram telesne teže oziroma 11 do 30 gramov rozin na kilogram telesne teže. Vendar pa sam razlog zastrupitve še ni znan in se je priporočljivo izogibati uživanju grozdja in proizvodov iz grozdja.

Makadamija

Razlog zastrupitev pri psih tudi v tem primeru ni znan. Lahko je razlog v sestavini oreščkov ali v kontaminaciji zaradi proizvodnega procesa.

Čebula in sorodne vrste

Zastrupitev se pojavi z zaužitjem svežih, kuhanih ali posušenih oblik čebule, šalotke, pora, česna, drobnjaka in drugih sorodnih vrst. Sestavine v tej zelenjavi namreč poškodujejo rdeče krvničke.

Alkohol

Nahaja se  v različnih oblikah, previdnost je nujna tudi pri surovem testu za kruh, kjer prihaja do vrenja. Alkohol zavira delovanje centralnega živčevja. V želodcu se hitro absorbira, zato je tudi pojav znakov zastrupitve hiter, v roku ene do dveh ur.

Paracetamol (Lekadol, Daleron)

Mačke so zelo občutljive na paracetamol zaradi drugačne presnove v jetrih. Posledica je poškodba jeter in zmanjšana zmožnost prenosa kisika v telesu. Dobra prognoza je le v primeru hitrega posredovanja veterinarja, saj je drugače zastrupitev s paracetamolom smrtna.

Psi bolje prenašajo zaužitje paracetamola, vendar pa tudi pri njih z večkratnim dajanjem pride do enakih posledic kot pri mačkah.

Permetrin

Permetrin je insketicid, posebej nevaren za mačke. Pojavlja se v kožnih polivih za pse, šamponih, sprejih, ovratnicah, insekticidih za okolico. Mačka pride v kontakt s permetrinom v primeru aplikacije kožnega poliva za pse ali zaradi sobivanja s psom, pri katerem se uporablja permetrin v preventivi zunanjih parazitov.

Eterična olja (čajevec, evkaliptusovo olje, itd)

Ponavadi se uporabljajo kot nanos na kožo, kar mačke zaužijejo ob umivanju sebe ali drugih. Vežejo se na maščobe in dobro resorbirajo v prebavnem traktu ter dražijo sluznice.

Lilije

Naše  vrtove pogosto krasijo lilije, včasih jih ženske dobimo tudi v šopkih. Vendar so te rože močno nevarne za naše muce. Strupen je vsak del rastline, vključno s cvetnim prahom. V nekaj dneh pride do odpovedovanja ledvic.

Etilen glikol

Etilen glikol se nahaja v antifrizu. Je sladkega okusa in zato mamljiv za kosmatince. V organizmu se predela z encimi in tvori toksične presnovne produkte, ki poškodujejo ledvica, pojavi se zmanjšana količina kalcija v krvi. Pri mačkah je visoka smrtnost po zaužitju etilen glikola.

Ksilitol

Kslitol je umetno sladilo, ki se nahaja v pekovskih izdelkih in drugih sladicah, v bonbonih in žvečilnih. Je toksičen za jetra in zvišuje vsebnost inzulina v krvi. Zaradi tega posledično nastopi znižanje krvne glukoze v krvi (hipoglikemija).

Strup za glodavce ali rodenticid (brodifacoum, bromadiolon, difenak, dikumarol, klorofacinon, warfarin)

V boju proti glodavcem marsikdo v okolici svojega domovanja uporablja strupe za njihovo zatiranje. Delujejo kot antagonisti vitamina K, ki je nujno potreben v sistemu strjevanja krvi. Zaradi tega v telesu pride do krvavitev. Je posebno nevaren strup, ker deluje z zamikom; klinični znaki se pokažejo pet do sedem dni po zaužitju.

Strup za polže (karbamati, metaldehid)

Karbamati so široko uporabljeni kot vrtni in hišni pesticidi. Lahko so v obliki spreja, tekočine, granul. Večinoma so pesticidi za uporabo v domu v razredčeni obliki, medtem, ko pripravki za vrt predstavljajo večjo nevarnost, saj so bolj koncentrirani.

Pri zastrupitvah z metaldehidom (Agrosan B – Polžomor, Carakol, Terminator vaba za polže – modro obarvane palete) mehanizem delovanja ni povsem jasen. Klinični znaki se pojavijo izredno hitro, od 30 minut do treh ur po zaužitju. Nevarno je tako za pse in mačke, zatorej velja pri nastavljanju takih vab izredna previdnost, da ne pridejo v stik z živalmi, saj je že najmanjše zaužitje strupa lahko usodno za žival.

THC (konoplja)

Konoplja se  uporablja kot industrijska rastlina za pridelavo blaga, olja, za prehrano. Indijska konoplja pa kot psihoaktivna droga. Glavna sestavina droge je THC. Ta deluje na različne nevroreceptorje, kot so dopaminski, serotoninski in GABA. Psi lahko kažejo blažje znake zaradi vdihovanja, vendar se velikokrat zastrupijo zaradi zaužitja. Znaki se pojavijo v roku štirih ur po zaužitju oziroma v roku nekaj minut po inhaliranju.

TABELA – ZNAKI ZASTRUPITVE

Dekontaminacija

Pri zastrupitvah so potrebne različne vrste dekontaminacije, odvisno od vrste strupa.

Dermalna dekontaminacija:

 • Če žival ne moreš takoj okopati, ji namesti ovratnik, da preprečiš lizanje in grizenje mesta in s tem še zaužitje strupa.
 • Osami žival od drugih živali, da preprečiš okužbo drugih živali.
 • Uporabi toplo vodo in blaga mila, pri oljnih pripravkih pridejo v poštev tudi močnejša mila in večkratno umivanje.
 • Bodite pazljivi, da ne povzročite hipotermijo.
 • Nikoli ne nevtralizirajte kislin z alkalnimi pripravki in obratno.

Črevesna dekontaminacija:

Kontraindicirna je:

 • če je žival zaužila korozivno, kavstično sredstvo ali pripravek na bazi petroleja,
 • če je preteklo več kot tri ure od zaužitja strupa,
 • če ima žival nevrološke znake (mišični krči, epileptični napadi …),
 • je žival v dihalni stiski,
 • če zaužiti strup povzroča mišične krče in napade.

Poskušajte čimprej:

 • sprožiti bruhanje,
 • dati medicinsko oglje,
 • sprati želodec (v primeru, če ne smemo sprožiti bruhanja) – pod nadzorom veterinarja.

Očesna dekontaminacija:

Pri okužbi oči s strupom je potrebna hitra dekontaminacija, saj lahko strup povzroči poškodbo na roženici (ulkus).

Prva pomoč je večkratno spiranje očesa z vodo ali fiziološko raztopino vsaj 10 – 15 minut pred prihodom k veterinarju.

Veterinar bo pregledal oko, ocenil poškodbo in nadaljeval z dekontaminacijo in predpisal nadaljnjo terapijo.

Vsekakor previdnost in znanje nista odveč v sobivanju s kosmatinci. Če nekaj ne poznamo ali ne vemo, kakšen bo učinek uporabe na ljubljenčkih, se temu raje izognimo in si prihranimo nepotrebne težave.

Bodimo skrbni lastniki!

Alja Kuštrin Knez, dvm
Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si