torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Nepravilno kurjenje škoduje zdravju in denarnici

Kurilna sezona s seboj pogosto prinese povišano koncentracijo delcev PM10, kot strokovno označujejo prašne delce. Razloga sta največkrat nepravilno kurjenje in uporaba zastarelih malih kurilnih naprav. Na tiskovni konferenci 26. oktobra v Ljubljani, ki jo je pripravila Agencija RS za okolje, so predstavili podatke o preseganju mejnih koncentracij delcev PM10, vplive teh preseganj na zdravje ter ukrepe za pravilno, zdravju neškodljivo kurjenje.

Datuma začetka in konca kurilne sezone v Sloveniji nista fiksna, temveč vezana na temperaturo ozračja. Kurilna sezona se po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začne dan po tistem, ko je v drugi polovici leta ob devetih zvečer temperatura zraka tri dni zapored 12 stopinj Celzija ali manj. Konča pa se v prvi polovici naslednjega leta, ko živo srebro trikrat zapored ne pade pod 12 stopinj Celzija.

Janja Turšič, direktorica Urada za stanje okolja na Arsu, je na tiskovni konferenci povedala, da na letni ravni mejna vrednost v Sloveniji ni presežena, dogajajo pa se preseganja na dnevni ravni, izključno v hladnih obdobjih leta. Tem preseganjem se lahko izognemo s pravilnim kurjenjem, je povedala generalna direktorica Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bolte. To po njenih besedah vključuje kurjenje v pravilno vgrajeni napravi, pri čemer mora biti les čimbolj suh, polena pa primerne velikosti, premera 8 centimetrov in dolga 30 centimetrov. Boltetova je izpostavila tudi, da so ob kurjenju suhega lesa ob letni porabi 10 kubičnih metrov mogoči tudi do 40-odstotni prihranki.

Naj opomnimo še, da mora biti glede na Uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav pri kurjenju delež mase vode v lesu in lesnih ostankih glede na maso vlažnega lesa manjši od 20 odstotkov, razen, če se uporablja v napravi, ki je po navedbah proizvajalca primerna za takšno gorivo. V nasprotnem primeru lahko sledi globa, visoka od 1200 do 4100 evrov, je zapisano v zgoraj omenjeni uredbi.

Nepravilno kurjenje in posledično previsoka koncentracija delcev PM10 v zraku ima lahko negativne posledice tudi na zdravje. Po besedah Simone Perčič iz NIJZ se škodljivi učinki kažejo predvsem v obliki bolezni dihal, obtočil in živčevja ter presnovnih bolezni, pri nosečnicah pa lahko pride do negativnih izidov nosečnosti.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor