Nocoj je prvi slovenski predsednik Milan Kučan pred polno Stekleno dvorano Delavskega doma Zagorje na skromen in duhovit način spregovoril o sebi, svojem delu na političnem področju in o knjigi, v kateri je Kučanovo življenje popisal dr. Božo Repe. Z gostoma se je pogovarjal predsednik Zveze borcev NOB Miloš Prosenc.
Dogodek je z uvodnim nagovorom otvoril Alojzij Klančišar, ki je gostoma zaželel dobrodošlico, enako pa je storila tudi Karmen Cestnik, direktorica Delavskega doma Zagorje. Po uvodnih pozdravih je besedo prevzel Miloš Prosenc, ki je napovedal svoja gosta, »gospoda Milana Kučana« in »gospoda Boža Repeta«. »Ne zmerjaj me z gospodom,« se je ob tej priložnosti pošalil nekdanji predsednik.

Prosenc je s Kučanom in Repetom razpravljal tako o Kučanovi osebni kot politični preteklosti, razpravljali pa so tudi o aktualnih dogodkih v državi. Tako je Prosenc omenil, da bi nekdanji predsednik danes moral biti v ljubljanskih Stožicah, na proslavi ob prejetju naziva Zelena prestolnica Evrope, vendar se je odločil priti v Zagorje. Za to odločitev so ga zbrani nagradili z aplavzom.

Kučan je občinstvu pokazal tudi svojo duhovito plat. »O Zasavčanih vem, da iz ene v drugo občino hodite s potnimi listi,« je povedal, »vendar pa skupaj zapojete Belo snežinko.« Pošalil se je tudi na račun svoje telesne višine. »V mladosti sem se ukvarjal z nogometom, vendar sem odnehal, ko sem ugotovil, da ne dosežem prečke na golu.«

Avtor biografije dr. Božo Repe nad mešanimi odzivi javnosti nad knjigo ni bil presenečen. Čeprav je bil ob izdaji mnogokrat deležen obtožb, da je Kučanov hlapec, stoji za svojim delom in meni, da so žaljive kritike rezultat trenutnega političnega naboja. »Politični naboj pa bo minil in knjiga bo postala zgodovinski vir,« je prepričan.

V pogovoru so se dotaknili tudi neljubega dogodka izpred nekaj tednov, ko so protestniki poskušali pred hišo Milana Kučana zažgati njegovo biografijo. Prosenc je pohvalil odziv predsednikove žene Štefke Kučan, ki je protestnikom prinesla čaj. Kučan je ob tem izrazil kritiko do vodilnih političnih oseb, ki dogodka niso javno obsodile. Poskus zažiga je bil neuspešen, Kučanova biografija ni hotela zagoreti. »Resnica nikoli ne zgori,« je povzel Prosenc.

Zbranim so med premorom zaigrali Ana Vrtačnik in Žana Žerko, ob spremljavi Bojana Berganta pa je zapel Kučanov rojak, Prekmurec in sedaj že tudi Zasavc Vlado Poredoš.

Martina Drobne