Zanimivi so bili predvsem odgovori, na katera so odgovarjali učenci. Tako so prvošolci, ki so se udeležili čistilne akcije, povedali, da se je mnogi še nikoli niso, da pa jih večina doma odpadke ločuje. Odpadke pobirajo tudi v naravi. Pri tem opravilu je bil en prvošolec tako vnet, da sta mu bratca začela govoriti, da bo smetar, ko odraste. Ne čudi torej, da je s svojim ekološkim ravnanjem prenehal.
Drugošolci in starejši učenci so odgovarjali na vprašanja o varčevanju z viri. Povedali so, da vodo zapirajo, ko si umivajo zobe, ko zapustijo prostor, ugašajo luč za sabo. Na vprašanje, zakaj praznujemo dan Zemlje, pa so v en glas odvrnili: »Da očistimo Zemljo.« Spomnili so se, da jim včasih starši kupijo kakšno oblačilo ali igračo, ki si jo zaželijo, potem pa tega sploh ne uporabljajo. Še vedno pa njihovi starši oblačila, ki jih prerastejo, radi podarijo prijateljem, otroci pa tudi sami nosijo garderobo svojih starejših vrstnikov in sorodnikov. Hrano, ki jo ne pojejo, spravijo v hladilnik, z njo nahranijo domače živali ali jo odložijo v kompostnik.

Tretješolci so si ogledali film Ločujemo odpadke, ki jih je poučil, da je žarnica nevarni odpadek in da lahko iz gum še marsikaj koristnega izdelamo. Tudi oni so se strinjali, da bodo pozorni na prekomerno potrošnjo in bodo odpadke, ki se jim ne moremo izogniti, ločevali. Petošolci so se odpravili na pot proti Smučidolu do Krač in na njej pobirali smeti. Vmes so na Ravnah izvedli tudi orientacijo v naravi s kompasom in zemljevidom.

Učenci tretje triade so ustvarjali v likovni in ekološki delavnici ter v delavnici naravnih materialov, šestošolci so se udeležili tudi delavnice na temo življenja v naravi. Tisti učenci, ki so se udeležili filmske delavnice, so razmišljali o scenariju za spot o naravi in zdravem načinu življenja. V delavnici Green peace so reševali uganke, iskali predmete in sestavljali sličice. Učenci novinarske delavnice pa so vse skupaj popisali in fotografirali. Na koncu so povedali: »Vsakdo lahko naredi nekaj dobrega za naše bivalno okolje. Kakšen pa bo tvoj prispevek?«

ZT