Postanimo sejalci

Valentinovo odpira novo sezono vrtnarjenja. Dnevi so daljši in sonce že ima večjo moč. Vrtnariti začnemo v zaprtih prostorih, v rastlinjakih in na okenskih policah, kjer vzgojimo sadike za sajenje na prostem.

Izberimo dobro seme

Vedno najprej razmislimo, kaj bomo sejali in koliko sadik potrebujemo. Temu primerno izberemo seme. Preverimo stare zaloge semena in njegovo kaljivost. Če ima seme slabo kaljivost, sejemo bolj gosto ali seme zavržemo. Včasih je bolj smiselno kupiti novega. S semenom skrbno ravnamo, ostanke zapremo v vrečice in hranimo v hladnem, suhem in temnem prostoru.

nasveti-damjana-napretČas sajenja

Kdaj bomo sejali, je odvisno tudi od tega, kdaj lahko sadike posadimo na prosto. Paradižnik hitro kali, na prosto pa ga sadimo šele v maju, zato se sadike velikokrat pretegnejo. Sejemo ga v marcu, papriko pa 14 dni prej. Solato tudi lahko vzgojimo iz sadik. Vrečico razdelimo na štiri dele in sejemo postopoma, vsake 14 dni.

Da bo kalitev uspešna

Za setev v zabojčke vedno uporabimo razkužen substrat. Lahko ga razkužimo tudi sami v pečici. Skrbno oprani in razkuženi morajo biti tudi zabojčki. Uporabimo lahko kar razkužila, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. Sejemo redko in se tako ognemo morebitnim težavam z boleznijo. Debelo seme lahko za nekaj ur namočimo in tako pospešimo kalitev.

Za uspešno kalitev potrebujemo temperaturo okoli 20 stopinj Celzija, svetlobo  in zmerno vlago. Nikoli ne zalijemo preveč, ker nam lahko seme zgnije. Zabojčki morajo imeti luknje. Seme kali različno dolgo, odvisno od vrste rastlin.

Zame ni večje sreče, ko seme vzklije in iz zemlje pokukajo mlade rastlinice. Mlade rastlinice zmerno zalivamo, zračimo in po potrebi zaščitimo pred močnim soncem.

Damjana Napret Čeperlin

Prejšnji članekBarbari zavzeli Zasavje
Naslednji članekZa arhitekte in projektante