ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Nastopajoči na letošnjem izboru Zasavca leta

Za prireditev Zasavc leta 2017 je mogoče naročiti brezplačne vstopnice najkasneje do 14. marca do 13. ure po elektronski pošti info@zasavskitednik.si ali telefonu 070 788 510.

Nastopajoči na prireditvi

Izbor Zasavca leta 2017 bodo z znanimi zasavskimi skladbami obogatili zasavski pevci mlajše generacije. Zapeli bodo skladbe Revirska, Naš ata, Adijo, knapi, Moja mala Zagorjanka, Na Kum in Hrastniška deklica. Priredbe nekaterih teh skladb sta prav za prireditev napisala Klemen Benko in Luka Groboljšek. Glasbeniki so se za sredin nastop pripravljali s Pihalnim orkestrom Svea, ki ga vodi dirigent Peter Kuder. Obeta se prijeten večer v družbi nominirancev za Zasavca leta in nastopajočih.

Hana Hribar je od leta 2014 glavna vokalistka pri skupini Midnight Band. Z glasbo se ukvarja že od malih nog. V Glasbeni šoli Zagorje se je učila flavte, osem let je pela pri osnovnošolskem pevskem zboru. Kasneje se je pridružila še mešanem pevskem zboru Gimnazije Litija in sv. Nikolaja iz Litije, ki ga je vodila zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič. Slednja jo je tudi spodbudila k solopevskemu študiju na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je zaključila nižjo glasbeno šolo pri profesorici Tatjani Vasle. Dolga leta je prepevala tudi pri ženski vokalni skupini Lipa iz Litije.

Matic Jere je avtor večine uspešnic, pevec in frontman skupine Bohem. Glasbeno pot je začel v MPZ GŠ Zagorje, kjer se je učil tudi igranja na harmoniko, za kratek čas se je pridružil zagorski skupini Afera, od leta 1997 pa je član zasedbe Bohem, s katero je posnel uspešnice, kot so On je jaz, Romanca, Dan za vas, Moje, Nihče iz vesolja. Leta 2014 je s Pihalnim orkestrom Svea Zagorje zmagal na natečaju napitnica in poskočnica v oddaji Raketa na Planet TV s skladbo Lepa točajka. Svoj glas posoja tudi animiranim junakom v risankah, kot so Smrkci, Lego Chima, Lego Ninjago, Slugterra, Prehrančki, Gormiti ipd.

Miha Bantan je svojo glasbeno pot začel v GŠ Hrastnik kjer se je vpisal v oddelek trobente in ga po sedmih letih uspešno končal. Prve korake na področju solo petja je začel v GŠ Zagorje, sedaj se solo petja uči na Srednji glasbeni šoli v Celju. Na več tekmovanjih v solo petju je posegel po najvišjih mestih. Poleg petja igra tudi trobento pri Rudarski godbi Hrastnik ter kitaro v ansamblu Murni.

Neva Marn Hafner je dolgoletna članica Pihalnega orkestra Svea Zagorje, pevka in profesorica saksofona na Glasbeni šoli Laško Radeče. Bila je tudi pobudnica in vodja cikla Jazzin' v okviru Šklaba, prva programska vodja cikla koncertov JazZagorje. Bila je ustanovna članica, pevka ter saksofonistka Big Banda Zagorje, kot pevka in saksofonistka je sodelovala in še sodeluje s številnimi drugimi skupinami in solisti.

Primož P Ram Siter je zasavski glasbenik, družbeni aktivist in radijec. Na svoji dvajsetletni glasbeni poti se je kot avtor glasbe ali besedil podpisal pod pet celometražnih plošč, v zadnji etapi pod prvo solo ploščo Kompilacija največjih hitov. Njegov trenutni projekt, v katerem tesno sodeluje s Svetlano Makarovič, je oster in bojevit. "A na srečo nosim zasavski DNK!" pravi glasbenik, "Zato se v njem počutim kot doma, v Zasavju."

Kumske punce prihajajo iz vasi Dobovec pod Kumom v Zasavju. Ansambel sestavljajo štiri vesele najstnice, ki jih povezuje ljubezen do glasbe:Tjaša Judež (vokal), sestri Katja Hercog (kitara, vokal) in Janja Hercog (harmonika, vokal) in Špela Kukenberg (bas kitara, bariton), ki je v skupini zamenjala Tejo Grlico.Skupaj so začele igrati decembra 2013 in v tem času so se predstavile že širši publiki v Sloveniji, pa tudi v sosednji Avstriji. Predstavile so se že na treh festivalih in posnele štiri avtorske skladbe, večino je napisal njihov mentor Nejc Žepič. Njihova zadnja je polka z naslovom Kriv je cviček, s katero so se predstavile na prvi Reviji ženskih narodno zabavnih ansamblov.

Pihalni orkester SVEA Zagorje neprekinjeno deluje od leta 1861. Zadnjih 30 let orkester velja za enega najbolj prepoznavnih v Sloveniji, poznan pa je tudi širše po Evropi, saj se poslušalcem na različnih koncertih in prireditvah predstavlja z všečno in kakovostno izvedbo različnih glasbenih zvrsti.

Orkester je gostoval v številnih državah širom Evrope, med drugim je godbenike v Vatikanu sprejel tudi papež Janez Pavel II. Orkester je predstavljal Slovenijo v Rusiji na 850-letnici Moskve, koncertiral je tudi 125 m pod zemljo v rudniku soli v poljskem mestu Wieliczka, na prvem evropskem podzemnem festivalu rudarskih pihalnih orkestrov. Orkester je sodeloval tudi na številnih mednarodnih tekmovanjih in osvojil številne nagrade in priznanja. Na 13. mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi je v najvišji težavnostni kategoriji osvojil zlato priznanje, sedanji dirigent, Peter Kuder, pa je prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Orkester vodita dirigent Peter Kuder in predsednica Marjana Mlinarič-Pikelj.

ZT

Isti avtor