sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Napoved filma Ostri vrh

Vojno – zgodovinski film Ostri vrh pripoveduje o začetku druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Ustvarili so ga člani Filmskega ustvarjalnega društva Loke Studio) s sodelovanjem večjega števila kulturnih ter gledaliških društev in posameznikov, ki so se pri ustvarjanju filma vključili v nešteto vlogah.

Posebej velja omeniti Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, Kulturno društvo Podkum in Kulturno-umetniško društvo Svoboda Prebold. Obsežno je bilo tudi sodelovanje društev in organizacij, ki se ukvarjajo z uprizarjanjem zgodovinskih dogodkov (t. i. reenactment). Med njimi velja omeniti Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, Društvo za taktične igre DTI ter Zgodovinsko zbirateljsko društvo Planika. Film so posneli in dokončali s pomočjo prostovoljnega dela in brez večjih finančnih sredstev. Snemali so v Zasavju, največ v krajevni skupnosti Podkum ter v manjši meri v Trbovljah.

Režiser in scenarist filma je bil Zagorjan Matic Poropatič, glavno vlogo pa je odigral Trboveljčan Mirza Ribič. Film so ustvarili še: kamera Blaž Juvan, glasba Mirko Medved, osrednji igralci: Goran Malčić, Rok Kreže, Simon Rogelj, Simon Planšak, Tin Celner in Gaber Trseglav.

Obdobje pred pričetkom druge svetovne vojne na slovenskih tleh ostaja slabo predstavljeno v filmih, serijah ali drugih medijih. To usodo delijo tudi dogodki ob dejanskem napadu sil osi pod vodstvom nacistične Nemčije na Kraljevino Jugoslavijo, ki niso deležni posebne pozornosti s strani splošne javnosti ali filmskih ustvarjalcev.

Delni razlog zagotovo tiči v tem, da je napad oz. aprilska vojna, kot je postala znana kasneje, trajala zgolj nekaj dni, in sicer od 6. do 17. aprila 1941. V tem času je prišlo do razpada takratne vojske Jugoslavije in tudi same kraljevine. V povojni literaturi pa se je uveljavil vtis, da je do zloma prišlo hitro, da je bila vojska kraljevine Jugoslavije neučinkovita bojna sila ter da se v tem času ni zgodil noben omembe vreden dogodek, ki bi preprečeval prodor napadalcev.

Vendar pa so se ohranile zgodbe o posameznih primerih in lokacijah, na katerih je bil odpor branilcev večji, močnejši ter učinkovitejši, kot so napadalci pričakovali. Ti primeri, ki se intenzivneje raziskujejo v zadnjih letih, predstavljajo zanimive zgodbe, ki ne bi smele ostati zapostavljene v kontekstu slovenske zgodovine in tudi popularne kulture. Z namenom izpostavljanja teh dogodkov so se v FUD Loke Studio odločili za snemanje igranega filma Ostri vrh. Gre za adaptacijo dogodkov, kakršni so se v prvih urah vojne odvijali po celotni severni slovenski meji.

Film prikazuje skupino vojakov Kraljevine Jugoslavije in njihovega poveljujočega, ki so poslani na severno mejo tik pred začetkom vojne. Čeprav ne vedo, da uživajo v zadnjih urah miru, se zavedajo, da so soočeni z napetimi dogodki, in vsak izmed njih se sprašuje, ali jim bo kos. Zgodba se odvija na odročni kmetiji visoko v gorah na slovenskem Koroškem, kjer naj bi vojaki pazili na mejo ter bili prva linija pri obrambi svoje države. Vendar se dogodki odvijejo drugače in liki v filmu so kmalu postavljeni pred težke odločitve.

Savus

Foto: arhiv Savus

 


 

Previous article
Next article

Isti avtor