Leta 1966 je General Atomics dobavil reaktor Triga, ki se ves čas uporablja pri razvoju tehnologij, povezanih z uporabo atomske energije v miroljubne namene. »Naše podjetje ima na osnovi pogodbe dostop do vseh možnih testiranj delovanja LED svetilk v radioaktivnem okolju gama sevanja in nevtronskega fluxa. Namen sodelovanja je s slovenskim znanjem razviti univerzalno LED svetilko, ki bo delovala tako v nizko, srednje in visokem območju radioaktivnega gama sevanja in nevtronskega fluxa po sprejemljivi ceni. Svetilka bo v primeru uspešnega razvoja ponujena tako na domači, kot tudi na svetovni trg,« pravi direktor podjetja Nanocut Tadej Hrovatič. Trenutno se še vedno v vseh nuklearnih elektrarnah uporabljajo klasične svetilke na žarilno nitko.
V hrastniškem družinskem podjetju so združili izkušnje s področja elektronike in strojništva z novimi znanji različnih področij. Podjetje je pričelo z delovanjem marca 2014. V njem izdelujejo LED svetilke od A do Ž. Izdelujejo celotne svetilke, vsa proizvodnja je plod domačega znanja in dela. Tako so načrtovali in razvili usmernike, navijajo transformatorje, izdelke sestavijo in dizajnirajo. Vsa proizvodnja poteka doma zaradi tega, ker hočejo trgu ponuditi izdelke najvišje možne kvalitete.

Njihovi izdelki so kvalitetnejši od uvoženih. »Na trgu je poplava tujih izdelkov, ki nimajo nobene zveze s kvaliteto,« pravi Igor Hrovatič, ki v družinskem podjetju skrbi za razvoj izdelkov. Razvili so svojo tehnologijo izdelave svetilk znamke Luminos Ambiente, izdelali zmogljiv napajalnik in dodelali nekaj inovativnih rešitev pri proizvodnji svetlobnih teles. Z izdelki nadomeščajo večino klasičnih svetilk. Življenjska doma njihovih svetilk traja ob določenih pogojih (temperatura) precej dlje od klasičnih, pravijo v podjetju. V Nanocutu so razvili svojo tehnologijo izdelave svetilke, pri izdelavi upoštevajo fizikalne zakonitosti, ki vplivajo na kvaliteto svetilke. Izdelujejo okrog 30 tipov svetilk, večji del za industrijske in pisarniške objekte, skladišča, trgovske lokale in zunanje velike površine, nekaj malega tudi za stanovanja. Njihova svetila nadomeščajo bolj potratna klasična fluoroscentna svetila. LED svetila so precej bolj varčna, imajo daljšo življenjsko dobo, njihova svetloba je bolj podobna dnevni svetlobi in ni škodljiva za oči. Torej je biološko bolj varna svetilka.

»V treh letih smo prodajo povečevali v povprečju za 100 odstotkov,« pravi Igor Hrovatič. V glavnem prodajajo v Sloveniji, nekaj pa tudi že v tujini. Kupci njihovih svetil so v glavnem srednje in hitro rastoča zasebna podjetja, pojavljajo se tudi že večji kupci, ki cenijo donosnost naložb. »Med kupci so tudi velika slovenska podjetja: Nuklearna elektrarna Krško, Unior Zreče, Kablex, Tehno Žalec, Kovit projekti Trbovlje, večji avtoprevozniki in drugi,« pravi Tadej Hrovatič. Kvaliteta njihovih luči se odraža v veliki svetilnosti pri majhni porabi električne energije in najkrajši vračilni dobi naložbe.

V Nanocutu, ki ima prostore v bivši upravni zgradbi in delavnicah hrastniškega rudnika, si želijo postati uveljavljen slovenski proizvajalec LED svetil. V dveh letih bi radi svojo proizvodnjo razširili na evropski, postopoma tudi na svetovni trg. Proizvodnjo širijo, radi bi jo še bolj avtomatizirali. Nameravajo izkoristiti potencial Zasavja, tako v prostorskih kot človeških virih. Največ težav pa imajo predvsem zaradi finančnega okolja, ki ne spremlja njihovih smelih načrtov.

Marko Planinc

Prejšnji članek22 umrlih, večina po lastni krivdi
Naslednji članekKUD Zasavje v Trstu