Skupaj smo se že naučile izbrati pravilen puder po kriteriju strukture, gostote. Poznamo obarvane tako imenovanih BB kreme, ki so zelo tanke in zaradi tega slabo prekrivne. Potem so tekoči pudri, ki so zlata sredina v gostoti in prekrivnosti. Naslednji so kremni pudri, primerni za visoko prekrivnost in večerne make upe. In nazadnje še zelo gosti kamuflažni pudri, ki so tako gosti, da se uporabljajo samo lokalno za prekrivanje res izrazitih nepravilnosti na koži in tatoojev.

Odtenek pudra

Izbiranje odtenka nam tudi ni več neznanka. Po nekaj enostavnih kriterijih (barva oči, v kakšni barvi nam prosevajo žile na zapestju, nas sonce hitro opeče ali ne …) si najprej določimo podton kože. Lahko je hladen, topel ali nekje vmes oziroma niti izrazito hladen ali izrazito topel. Odtenek pudra vedno preizkušamo na vratu in na dnevni svetlobi.

Nanašanje pudrov

V profesionalni sferi že leta, odkar tv produkcije uporabljajo HD tehniko, puder nanašamo z air brush pištolico. To je pištolica z rezervarčkom za puder, ki je priklopljena na kompresor. S potiskom zraka puder po zraku dobesedno prileti na obraz.

Tak nanos je izredno natančen, tanek, enakomeren in najbolj higieničen od vseh. Na tržišču obstajajo tudi kompleti za domačo uporabo. To priporočam ženskam, ki veliko javno nastopajo. Za vse ostale pa zadostujejo drugi načini nanosa.

S prsti

Nanos s prsti je za lastno uporabo čisto simpatičen in dovolj kakovosten. Za marsikatero žensko verjetno najbolj ljub, ker pod prsti čutite puder in robove lahko mehko zabrišete. Edina past, tako kot pri vseh ostalih pripomočkih za nanos pudra je, da je roka »pretrda« in puder odrivate. V tem primeru ostajajo vidne črte. 

Z gobicam ali aplikatorji

Poznamo kozmetične gobice iz različnih materialov. Praviloma so že priložene k pudru, lahko pa jih kupite tudi posebej. Pri tem nanosu je bolj kot pri nanosu s prsti, potrebno paziti, da so naši gibi rahli in nežni. V nasprotnem primeru lahko z gobico odrinemo več pudra kot s prsti.

S čopiči

Tudi pri nanosu s čopiči je potrebno paziti, da v pudru za čopičem ne ostajajo raze, črte. Roka mora biti nežna, mehka. Prav tako čopič. Čopiči iz naravnih dlak so najmehkejši in z njimi si boste z lahkoto lepo nanesle puder. Pri sintetičnih čopičih pa je potrebna malce večja pazljivost. Kakovost le teh je iz dneva v dan boljša in s svojo mehkostjo lepo dohitevajo naravne.

Kako nanašamo puder?

Pri vseh pripomočkih velja, da puder začnete nanašati na sredini obraza, da se nanos proti lasišču in vratu avtomatično tanjša. Pred tem na predelu pod očmi nanesemo korektor, ki je prilagojen, redkejši je kot puder in vsebuje tudi negovalne učinkovine. Predel podočnjaka je namreč prepreden s številnimi drobnimi gubicami zaradi tanjše kože in izrazite mimike. Na ta predel ne nanašajte pudra, sploh suhega, ker se vam bo nabral v gubice in jih poudaril. Paziti morate na mehke prehode (puder – korektor, puder – nenapudrana koža na vratu). Prehod proti vratu se mora enostavno tanjšati v nič. Pozorne bodite na rob med napudranim obrazom in nenapudrano kožo na vratu. Največkrat se skrije pod čeljustjo, zato se v izogib temu na koncu vedno z dvignjeno brado skrbno poglejte v ogledalu. In ker verjamem, da ste se dobro naličile, z dvignjeno brado tudi zakorakajte v nov, uspešen dan.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.