Leto se bliža koncu in vsi delamo inventuro. Upamo, da smo vam v letošnjem letu pomagali pri odpravljanju dvomov in odločitvah glede uživanja prehranskih dopolnil, vas opolnomočili za odločitve pri zdravljenju in razjasnili nekatere pojme oz. težave.

Kaj je tisto, kar bi vam radi sporočili?

Za odločitve glede svojega zdravja ste odgovorni sami, zato je pomembno, da sodelujete pri zdravljenju in če imate kakršnekoli težave ali dvome zaradi jemanja zdravil, to tudi poveste farmacevtu ali zdravniku (to vključuje tudi, če določenih zdravil ne jemljete), da skupaj razrešimo težave.

Če uživate prehranska dopolnila, se prepričajte, da so kvalitetna in da vam ne škodijo. Predvsem je potrebno biti pozoren na interakcije z zdravili.

Velikokrat lahko že samo pogovor s farmacevtom, zdravnikom, prijateljem/prijateljico ali sosedo odpravi marsikatero težavo. Pojdite na sprehod, saj 150 min zmerne aktivnosti ali 75 min visoko intenzivne vadbe tedensko zmanjša možnost, da zbolite za nekaterimi kroničnimi boleznimi (vključno z rakom, demenco, kardiovaskularnimi obolenji).

Za preventivo pred infekcijami si umivajte roke (z milom in vodo), se cepite in ne pretiravajte z razkuževanjem.

Zmernost je ključna beseda pri hrani, rekreaciji, delu, zabavi – seveda so občasni prekrški dovoljeni, vendar ne pretiravajte.

Voda je pomembna za življenje – pijte dovolj vode in izogibajte se (pre)sladkim pijačam.

Spat se odpravljajte vsak dan ob istem času in si zagotovite dovolj počitka. Le spočiti se lahko učinkovito spopadate z vsakodnevnimi izzivi.

Pri izpostavljanju soncu se ne pozabite zaščititi s sončnimi očali, oblačili in sončnimi kremami (to velja tudi pozimi).

Opazujte svoje telo in izločke – redno odvajanje, pravilna konsistenca in barva blata, urina in ostalih izločkov (npr. smrklja) lahko veliko povejo o dogajanju v telesu.

Ne pozabite na zdrave odnose s svojimi najbližjimi in tudi prijatelji, sosedi, sodelavci …

Ne zastavljajte si previsokih ciljev – z majhnimi koraki lahko veliko dosežemo.

Vi sami ste najboljši strokovnjak za svoje zdravje – vi boste živeli s posledicami in vi ste tisti, ki najbolje poznate svoje telo in um. Lepo ravnajte sami s seboj.

V primeru kakršnikoli vprašanj se obrnite na vašo najljubšo lekarno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.