sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Naloga vodij 21. stoletja

Pred dnevi sem bral članek Ryana Holidaya o Sandri Day O’Connor – prvi ženski sodnici ameriškega vrhovnega sodišča. Čeprav je morda delovala zelo stroga in brezkompromisna, je bila kot vsi ostali polna strahov in dvomov.

A kot vsem uspešnim, ji je uspelo s pomočjo podporne ekipe. Ko so ji ponudili mesto vrhovne sodnice, jo je stisnilo pri srcu. V Arizoni je bila srečna, način življenja tam ji je bil všeč. Ni se želela preseliti v Washington.

Mož jo je pomiril in spodbudil, da je storila ta korak. Moral pa je tudi sam sprejeti pomembno odločitev –  zapustiti je moral kariero, se izogibati poslom, ki bi lahko predstavljali navzkrižje interesov. Predvsem pa sprejeti, sploh za tiste čase nenavadno odločitev – se umakniti v senco zelo vplivne in pomembne žene.

Omogočil ji je, da je izkoristila svoj potencial. Takšna je vloga partnerjev. In tudi kot starši moramo pomagati otrokom postati to kar so. Jih podpirati, jim pomagati in biti pripravljeni na spremembe, jim pomagati doseči njihov potencial in se nenazadnje tudi žrtvovati zanje. Svojim otrokom moramo biti zgled.

Kaj pa pri vodenju podjetja in zaposlenih? Je tu kaj bistveno drugače? Voditi sodelavce po skupni poti, jih spodbujati, jim pomagati začutiti in izkoristiti njihov potencial?

“Pravi vodje ne ustvarjajo sledilcev, ampak nove vodje. – Tom Peters”

Ampak to se pogosto zaustavi z bojaznijo: “Ko jih izobrazite, vas pa zapustijo. Zakaj bi potem vlagali vanje?”

Vodja financ vpraša: “Kaj imamo od tega, če vlagamo v njihov razvoj, oni pa nas zapustijo?” Direktor mu odvrne: “Kaj pa imamo od tega, če ne vlagamo vanje, pa ostanejo?”

 

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj s področja vodenja in presoje ISO sistemov, svetovanja s področja informacijske varnosti, varstva osebnih podatkov, vodenja kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Kot sistemski inženir imam veliko operativnih izkušenj v IT-ju in na navedenih področjih. Pri zadnji zaposlitvi sem bil v vlogi vodje informacijske varnosti (cISO) v večji mednarodni kripto finančni instituciji. Tej sem se pridružil pri sanaciji ogromnega hekerskega vdora in postavljanju učinkovitega sistema informacijske varnosti.

Po naravi sem precej (samo)kritičen in vedno v iskanju izboljšav. Izzive rešujem s  celovitim sistemskim pogledom, s katerim lažje ocenim posamezno situacijo ter tako najdem bolj učinkovite strateške rešitve.

Ker verjamem v medsebojno pomoč in temu posledično osebno rast, vedno iščem priložnosti, da lahko pomagam drugim. Ker na probleme drugih lahko gledam bolj objektivno, lažje najdem rešitve, ki se včasih skrivajo tik pred očmi.

Borut@SmartAssets.it

Borut@Medium

Borut@Quora

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor