četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Najzanimivejše zgodbe preteklega leta so …

Pohvalimo se lahko z ažurnimi in relevantnimi vsebinami ter informacijami, ki jih Zasavci potrebujejo – redno jih obveščamo o zaporah na cestah in vsakodnevno tudi o vremenu. Za ščepec humorja vsak dan poskrbimo s svežim vicem, bralce pa za njihova umetniška udejstvovanja tudi nagrajujemo.
Ko zadiši po funštercu

V občini Hrastnik je bilo preteklo leto pestro. Na hrastniški tržnici je v septembru omamno zadišalo, saj se je tam odvijal Funšterc, festival zasavske kulinarike, kjer so tekmovali ravno v tem, kdo pripravi najboljši – funšterc.  Veliko škodo pa je povzročilo neurje, ki je uničevalo cestišča in ogrožalo domove Hrastničanov. Najbolj pa so se letos Hrastničani veselili uspeha svojega srebrnega Petra Kauzerja, ki so mu pripravili topel sprejem.

Podor v Trbovljah

Tistega februarskega dne, ki ga v Trbovljah nikoli ne bodo pozabili, je pri cementarni na cesto zgrmelo več ton zemlje in kamenja in pod seboj pokopalo avtomobil. Gasilci in reševalci so voznika in njegovo sopotnico rešili karseda hitro, za to pa so prejeli tudi odličja.

Zasavcem se je letos ponudila priložnost, da v trboveljskem lokalu kavo spijejo v zameno za nekaj izvirnih stihov. Od vseh 5.700 del, ki so nastala širom Slovenije, je pisatelj in pesnik Feri Lainšček izbral najboljše, ki so izšli v obliki pesniške zbirke Trenutek, ki je vanj ujeto vse.

V Delavskem domu Trbovlje pa so si lahko že osmič ogledali Speculum Artium. Letošnji festival novomedijske kulture je obiskovalce svaril pred možnostjo, da postanemo zaradi želje po varnosti žrtve manipulacije. »Pripravljeni smo pristati na to, da nam na letališčih gledajo v rit, da vsi spremljajo našo pošto, da se naši podatki vrtijo po družbenih omrežjih, …« je na to opozoril direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič.

Resnica v Zagorju nikoli ne zgori.

Zagorje je v začetku leta obiskal nekdanji, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Ta je predstavil svojo biografijo, pred začetkom pa se je ob besedah Miloša Prosenca, da bo z njim »gospod Milan Kučan,« pošalil, naj ga nikar ne zmerjajo z gospodom.

Decembra lani so Zagorjani postali predmet mnogih vicev – na mestni ploščadi se je namreč podrla 18 metrov visoka smreka, kar je predvsem pri sosedih prebudilo smisel za humor. »Ti so pa tako napredni, da so smreko podrli še pred božičem,« so zbadali, ubogo drevo pa so razžagali in odpeljali.

Malo manj smešno se je nekaterim Zasavcem zdelo, da se prodaja blagovna znamka Svea, ki jo je na dražbi za okrog 90 tisočakov kupila Zlatarna Celje.

 

Dočakal 100 let

V rubriki Zasavke in Zasavci predstavljamo zanimive ljudi, ki tlačijo zasavsko zemljo.

V Hrastniku je bilo sredi oktobra slavnostno – celo župan Miran Jerič je namreč pomagal proslaviti stoti rojstni dan Jožeta Jelena. A brez skrbi – ta stoletnik ni zlezel skozi okno in izginil, kot v knjigi Jonasa Jonassona.

S pisanjem rojstnodnevnih voščil se med drugim ukvarja pesnik Aleksander Ritter, ki mu ni tuje sodelovanje z velikimi slovenskimi glasbenimi imeni. V pogovoru je ostro izrazil svoje stališče do socialnih omrežij in današnje mladine.

Pogovarjali smo se tudi z Jožetom Ovnikom, slikarjem, »izumiteljem« kario portretov, ki se ukvarja tudi z zgodovino rudarjenja in pisanjem pravljic za otroke.

Prejšnji teden o brkih

Na najrazličnejša vprašanja nam vsak teden odgovarjajo znani Zasavci v rubriki Zasavskih 5. Pogovarjali smo se že z direktorji, glasbeniki, športniki, zvezdniki resničnostnih šovov … In jih vprašali marsikaj: o varčevanju, čakalnih vrstah pri zdravniku, vraževerju … Prejšnji teden je debata tekla o brkih. Z nami se je v enem letu pogovarjalo že več kot 60 Zasavcev:

Aleš Gulič, politik in publicist, nekdanji urednik Radia Trbovlje

Ana Režun, upokojena  direktorica VDC Zagorje, predsednica KS Čemšenik

Anže Vozelj, dijak GESŠ Trbovlje, član zmagovalne ekipe na tekmovanju iz sintezne biologije v ZDA

Simona Klukej, direktorica Bartec Varnost

Denis Šketako, triatlonec

Metka Podpečan, ravnateljica Glasbene šola Zagorje in predsednica RKS OZ Zagorje

Primož Zelenšek, direktor podjetja Chipolo

Simona Solina, direktorica Knjižnice Toneta Seliškarja

Roman Rozina, pisatelj in publicist

Fanči Moljk, upokojena učiteljica in vsestranska avtorica

Maša Mlinarič, študentka in avtorica literarnega prvenca Mostovi vseh realnosti

Gašper Ovnik, »kralj« ulične košarke in učitelj športne vzgoje

Marija Čop, obrtniški vzor leta, podjetnica in gostinka

Simon Tanšek, filmski ustvarjalec, direktor fotografije

Franc Vozel Tocki, tekmovalec resničnostnega šova Kmetija nov začetek

Tomaž Benko, izvršni direktor Avtohiše Malgaj Trbovlje

Tjaša Šketako, pianistka, Glasbena šola Hrastnik

Mitja Adamlje, Mladinski center Trbovlje

Alenka Knez, učiteljica strokovnih predmetov v pokoju

Slavko Jelševar, direktor podjetja JE&GR Zagorje

Jurij Kolenc, arhitekt

Sabina Lokar, novinarka časnika Dnevnik

Vlado Poredoš, glasbenik, ustanovitelj in pevec zasedbe Orlek

Nataša Kreže, učiteljica in predsednica KS Dol pri Hrastniku

Borut Flisek, rudarski inženir, RTH

Nataša Grošelj, ravnateljica OŠ Tone Okrogar Zagorje

Bogdan Barovič, upokojeni novinar in politik

Tina Moljk, direktorica KRC Hrastnik

Jernej Pangeršič, mladi podjetnik

Katja Požun, članica Skakalnega kluba Zagorje

Mateja Leskovšek, novinarka Radia Kum Aktual

Sandi Ritter, pesnik in gostinec

Branka Dolinšek, sekretarka OOZ Hrastnik

Sašo Knez, direktor podjetja Aeroform

Irena Medvešek, direktorica Knjižnice Mileta Klopčiča

Branko Potočan, koreograf, plesalec in umetniški vodja festivala Rdeči revirji

Mojca Brečko, direktorica Zavarovalnice Triglav, OE Trbovlje

Jure Tori, virtuoz na harmoniki iz Zagorja

Janja Rebolj, kapetanka rokometnih državnih prvakinj in državna reprezentantka

Tadej Špitalar, v.d. direktorja Regionalne razvojne agencije Zasavje

Domen Dornik, triatlonec

Marjetka Bizjak, ravnateljica STPŠ Trbovlje

Aljoša Frelih, absolvent medicine in član medicinske odprave v Ugando

Majda Krošlin, direktorica Forsteka

Marko Pavlovič, direktor MC Zagorje ob Savi

Lijana Vidic Ristič, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Trbovlje

Pavel Nemet, predsednik Gasilske zveze Trbovlje

Neva Hafner Marn, glasbenica in pevka

Leopold Povše, direktor financ Radeče Papir Nova in Muflon Radeče

Štefka Suša, sekretarka RKS OZ Zagorje

Lojze Čop, kuharski mojster

Katra Hribar Frol, direktorica Knjižnice Toneta Seliškarja

Robert Halzer, profesor športne vzgoje

 Polona Malovrh, novinarka časnika Delo

Janez Žlak, direktor RTH, Trbovlje

Damjan Gajšek, komandir PP Zagorje ob Savi

Branko Klančar, fotografski mojster

Jelena Keršnik, ravnateljica GESŠ Trbovlje

Matic Jere, pevec skupine Bohem

Mitja Duh, vaditelj športne rekreacije

Alojz Klančišar, predsednik KD Zagorje in PVD Sever Zasavje

Vojka Šergan, poslanka v DZ RS SMC

Jože Ovnik, slikar in pisec

Martina Plevnik, direktorica Tim pohištva Trbovlje

Bajta Nicetree, izvajalec rap glasbe in promotor hip hop kulture

Inovativna Steklarna

Zasavski podjetniki so imeli v preteklem letu polne roke dela. Še posebej aktivno je bilo podjetje Dewesoft, ki je ustanovilo družbo za pospeševanje podjetništva Katapult in za potrebe katerega je odkupilo prostore nekdanje Iskre.

V prodajo je šla tudi Delniška družba ETI Izlake, ki bo do konca leta prešla v last Andlinger & Company.

V preteklem letu pa so se dobro odrezali v Steklarni Hrastnik, kjer so zasnovali steklen izdelek, za katerega so prejeli nagrado na področju produktivnega oblikovanja Red Dot.

Dekleta ne jočejo

V rubriki Kultura smo, seveda, pisali o kulturnih dosežkih v Zasavju. Eden najuspešnejših zasavskih kulturnikov na svojem področju ostaja Matevž Luzar, režiser, ki je v svojem drugem celovečercu Dekleta ne jočejo ob bok postavil Tanjo Ribič, Mašo Derganc in Nino Rakovec.

Vrhunec kulturnega dogajanja v Zasavju je festival Rdeči revirji, ki se vsako leto odvija v vseh treh zasavskih občinah.

Pisatelj Roman Rozina je izdal nov roman Zločin in ljubezen.

Tudi Trboveljčan Vid Šteh ima za seboj pester ustvarjalni opus, le, da se ukvarja s pesništvom. Svojo drugo pesniško zbirko z naslovom Prelomnica je februarja predstavil v Banja Luki.

Kauzer, Ovnik, Roglič …

V preteklem letu se je v zgodovino športa in srca Zasavcev zapisalo kar nekaj športnikov in njihovih dosežkov. Med najpomembnejšimi je gotovo srebrna kolajna, ki jo je v Riu osvojil Hrastničan Peter Kauzer in za katero so Hrastničani glasno navijali pred »čikagotom«.

Toplo je bil ob svoji vrnitvi domov sprejet tudi Trboveljčan Gašper Ovnik. Član ekipe, ki je na na svetovnem prvenstvu Fibe v košarki 3 na 3 na osvojila bronasto medaljo, se je s Kitajske vrnil v objem svojih učencev in sodelavcev, ki so z njim proslavili osvojen naslov. Na evropskem prvenstvu v Romuniji pa so ga ob naslovu evropskih prvakov proglasili še za najboljšega igralca turnirja.

Denis Šketako, triatlonec iz Hrastnika, se je veselil naslova evropskega prvaka v triatlonu, zagorske rokometašice pa naslova državnih prvakinj.

Dovolj razlogov za proslavljanje je imel tudi Kisovčan Primož Roglič. Ta je za svoje uspehe prejel prestižno Zlato kolo.

Zasavska društva aktivna

V rubriki Društveno pišemo o dejavnosti društev v Zasavju – mnogokrat se nam oglasijo društva upokojencev in invalidov, ki želijo, da bi Zasavci izvedeli, kaj počnejo. Tako smo na primer pisali o humanitarni akciji Drobtinica, ki jo je ob svetovnem dnevu hrane organiziral Rdeči Križ Slovenije.

Na povabilo Zasavskega društva seniorjev, menedžerjev in strokovnjakov se je v oktobru v Trbovljah oglasila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, članica ekipe, ki je leta 2007 prejela Nobelovo nagrado za mir in prisotnim povedala nekaj o nevarnosti klimatskih sprememb.

V Zasavju imamo tudi mnogo društev, ki otrokom pomagajo kakovostno preživljati proste urice. To so med drugim društva prijateljev mladine v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku.

Za mlade

Niso le odrasli tisti, ki skrbijo, da se svet vrti. Na mladih svet stoji in nekatere zasavske občine se tega zavedajo. Tako je Zagorje ob Savi prejelo naziv mladim prijazna občina, saj se trudi, da bi na vsakem koraku odpravila težave, s katerimi se soočajo mladi.

Žal se tako stari kot mladi vse prepogosto znajdejo v finančni stiski, morda takšni, ki jo povzroči bolezen. Tak primer je Trboveljčan Kristian Božič, ki je za zdravljene avtizma potreboval presaditev matičnih celic, a si njegova družina posega ni mogla privoščiti. Zasavje je tako zbiralo sredstva, da bi Kristiana poslali na drago operacijo, fant pa jim je pri tem pomagal z izdelavo kvačkanih in origami izdelkov.

Mladi Zasavci blestijo tudi v filmarskih vodah. Dolores Kirhmajer, 17-letna Hrastničanka in dijakinja Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, je napisala scenarij za film Partija, ki so ga premierno predvajali 7. junija v kinu Bežigrad.

Pogled čez planke

Čeprav je glavna točka zanimanja sicer Zasavje, smo sem in tja pogledali tudi, kaj se dogaja izven regije. Tako smo ugotovili, da se nekatere slovenske občine vključujejo v Zero Waste mrežo in tako poskušajo zmanjšati količino proizvedenih odpadkov, vendar prestolnici ne gre najbolje. Ker ni izpolnila pogojev, je namreč dobila rumeno oznako – če se bo neizpolnjevanje obveznosti nadaljevalo, sledi rdeča oznaka.

Precej zanimanja je požela tudi nenavadna ureditev glede pošte na Vačah – ker so jo zaradi optimizacije poslovnega modela Pošte Slovenije želeli zapreti, jo je pod svoje okrilje prevzela nevladna organizacija, Zavod za razvoj zavesti »Družinsko gledališče Kolenc.« Si bodo zdaj občani pri pošiljanju pisem lahko ogledali še predstavo?

Na gradu Bogenšperk so se v septembru srečali potomci rodbine Windisch-Graetz, ene najuglednejših rodbin habsburške monarhije.

Za likuf

Po končanem delu so se nekdaj Zasavci zbrali, da so jedli in pili in razpravljali o marsičem. Tako imamo tudi mi rubriko Likuf, kjer objavljamo najrazličnejše zanimivosti. Na primer to, da je rudar Mehmedalija Alić napisal knjigo o svojih izkušnjah pri odkrivanju ovojnega grobišča v Hudi jami in pokola v Srebrenici in da so o tem posneli film, v katerem igrajo številna znana imena. Pa o tem, da je Bela snežinka, ki jo Zasavci ob pogledu na prvi sneg tako radi prepevamo, pravzaprav hrvaškega izvora. Na naši strani ne manjka niti pogovor o rokenrolu, o katerem je spregovoril Aleš Gulič – Leko.

Kot strela z jasnega …

Na Zasavc.net svojim bralcem vsak dan poročamo tudi o tem, kaj je preteklih 24 ur najbolj zaposlovalo policiste, gasilce, reševalce … Tako so velikokrat pri nas »na tapeti« prometne nesreče, tatvine in podobno, včasih pa se zgodi tudi kaj bolj nenavadnega – recimo to, da v človeka udari strela.

Niti strela pa ne bi mogla preprečiti, da bi na Zasavc.net še naprej bralcem vsak dan prinašali svežo dozo novic iz Zasavja. Na branje torej ob letu osorej (in vse dni vmes)!

Martina Drobne

Previous article
Next article

Isti avtor