sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Največja prednost delanja napak

Pred nekaj dnevi me je sin prosil za pomoč pri učenju matematike. Preverila sva ocenjeno nalogo in opazil sem, da je bil razburjen zaradi vseh rdečih oznak, ki mu jih je pustila učiteljica.

Pogosto opazim, da postane precej čustven, ko mu kdo reče, da je naredil kaj narobe. Kar se mi zdi pri njegovi starosti (ali stopnji zrelosti ega) povsem normalno.

In menim, da je to celo pravilno in potrebno. Kar pa ne velja za mnoge odrasle. Eni mislijo, da imajo kar (iz nič) prav in niti pomislijo ne, da bi preverili ali odpravili morebitne omejitve svoje perspektive.

Za trenutek sem se ustavil in pomislil.

“Veš, kaj je pri tem najboljše? Dobil si najboljše napotke za učenje. Preglej vse, kar si naredil narobe, in ugotovi, zakaj je narobe. To je najboljša nagrada in najlažji način, da se naučiš in razumeš.”

“Edina škoda bi bila, da česa ne bi poskusil in pustil praznino.”

V tem pa sem prepoznal skrito modrost, za katero večina nas rabi skoraj celo življenje, da jo dojame. Dokler ne dovolimo in sprejmemo, da so napake nepogrešljiv del napredka.

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor