Ko razmišljamo o lastništvu novega kužka, mucke, mogoče celo kunca, papige, je dobro, da razmislimo tudi o vseh potrebah, ki jih bo imel naš novi član. Večinoma razmišljamo le o ljubkih, razposajenih mladičkih ter družabnikih na sprehodu, ki nam polepšajo in zapolnijo dni. Kaj pa, ko so ostareli, ko se njihove potrebe in sposobnosti spremenijo?
Moralno in zakonsko smo obvezani, da delamo za dobrobit naših ljubljenčkov, ugodje in zdravje sta na prvem mestu. A ko nas prehitijo leta, preživeta skupaj, ali neozdravljiva bolezen, se vsi srečamo z večno dilemo, kako sprejeti težave in se odločiti o evtanaziji. Preganja nas tisti dvom, ali smo se odločili prav, ali je pravi trenutek. Nemalokrat pride celo do obžalovanja, da smo odlašali predolgo.

Kako se soočiti z najtežjo odločitvijo v življenju z našimi kosmatinci? Pravega »recepta« ni in tudi rešitve ni, ko je slovo neizbežno. V pomoč so vam mogoče lahko vprašanja, na podlagi katerih se odločamo, in sicer:

  1. Ali lahko naš ljubljenček še vedno opravlja osnovne potrebe, kot sta uriniranje in blatenje?
  2. Ali ima apetit, zaužije hrano ob vaši pomoči? Ali pije dovolj?
  3. Ali se lahko giblje?
  4. Ali je prisotna nekontrolirana bolečina?
  5. Kako hude so zdravstvene težave, kakšna je diagnoza in prognoza bolezni?
  6. Ali komunicira z vami?
  7. Ali ima več dobrih dni kot slabih?

Če opažate, da vaš ljubljenček trpi, ne odlašajte z evtanazijo zaradi svojih občutkov. Marsikdo upa, da bodo živali le same zaspali in se ne bodo več zbudile. Bodite jim v pomoč in oporo tudi v zadnjem trenutku njihovega življenja. Ko pridete do njega in se morate odločiti, razmišljajte le o tem, kaj je bolje za vašega ljubljenčka. Vsekakor so pri tem nepotrebni predlogi znancev o odstrelu psa ali mačke, ki se v skladu z Zakonom o zaščiti živali smatra za mučenje živali in je kaznivo.

Svetujem vam, da se ob odločanju o evtanaziji posvetujete s svojim veterinarjem. Ta vam bo razložil, kako težak je potek bolezni in kaj lahko pričakujete. Pogovorite se lahko o vseh dilemah, ki so se vam porodile ob odgovorih na zgornja vprašanja. In veterinar vam bo razložil postopek, ki ob strokovni izvedbi evtanazije živali ne povzroča nepotrebne bolečine in hudega stresa. Dogovorite se za termin in se odločite, ali boste ves čas postopka ob svojem ljubljenčku.

In ker vsekakor potrebujemo čas za žalovanje, razmislite o tem, kaj vam bo v uteho. Vzemite si nekaj časa za slovo. Preverite, kakšne so možnosti po smrti vašega ljubljenčka. Poleg tega, da lahko ljubljenčka po smrti pustite v veterinarski ambulanti, je dovoljen pokop živali na domu z manjšimi izjemami, ki veljajo ob pojavu nekaterih kužnih bolezni. Če pa vam finančno stanje dopušča, se lahko poslužite tudi upepelitve.

Humana usmrtitev ali evtanazija je neprijetna tema, kateri bi se vsi radi izognili, a žal ne gre. Nič kaj zavidanja vredna dilema. Tudi sama sem v zasebnem življenju že večkrat bila v vaši koži in se morala odločati o usmrtitvi svojih kosmatincev. Vedno tisti zakaj in kdaj in kako zbrati toliko moči in nesebičnosti, ko pa bo v kratkem času vsega konec. Tudi obžalovanje, da sem predolgo odlašala, me je že doletelo.

Alja Kuštrin Knez, dr. vet. med.

Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si