Dva dni pred mojim rojstnim dnevom smo se nahajali v Ovambolandu na severnem delu Namibije in imeli smo namen nakupiti zalogo hrane za naslednjih 4 – 5 dni. Zjutraj ob jutranji kavici sem vse povabil na rojstnodnevni piknik na večer pred mojim rojstnim dnevom. Istočasno sem jim svetoval, da to upoštevajo pri nabave svoje hrane. Z Andrejo sva že prej napravila seznam, kaj vse rabimo za praznovanje.
Poln hladilnik
V odlično založeni trgovini Spar v Ondangwi sva nakupila vso potrebno hrano in pijačo, jo zložila v naš hladilnik in ga napolnila do vrha. Malo pred odhodom mi je Andreja rekla, da nabavljeno pijačo ni dala v naš hladilnik, ker so naši prijatelji nabavili toliko hrane, da je niso mogli dati v svoj hladilnik in so jo dali v našega. Rekel sem ji, da so prijatelji nabavili preveč hrane, ona pa je le skomignila z rameni in rekla, da si je potrebno pomagati.
Jutro v kampu Onjamundi
In že smo se odpravili naprej proti kampu Onjamundi ob reki Kunene blizu Ruacane, kjer smo imeli rezervirano prenočišče. Po prihodu v kamp je večer minil po ustaljenem urniku. Zjutraj sem malo prej vstal, skuhal kavo in urejeval posnete fotografije, filme in svoje potovalne zapiske. Tudi sosedi so že vstali in kmalu sem ugotovil, da sem še edini, ki še ni opravil jutranjo higieno. Delo s fotografijami in zapiski se je namreč kar zavleklo.
Predrojstnodnevna torta
Kamp pri slapovih Epupa
Tega dne popoldan smo prispeli v kamp pri slapovih Epupa. Takoj po prihodu sem začel s pripravami za peko na žaru, Andreja in Katja pa sta pripravili zelenjavo in prikuho. Zatopljen v delo sploh nisem opazil, kdaj so okrasili prostor z balončki. Še med peko se je vrstilo nazdravljanje in prijetno predrojstnodnevno vzdušje. Malo pred začetkom večerje pa so mi velenjski prijatelji še voščili in mi izročili darilo. Ves presenečen sem skoraj pozabil na žar. Sedli smo za skupno mizo in pojedli vse dobrote z žara, riževo prilogo in narezano zelenjavo.
Pečen kostanj v Namibiji
Zvone me je pred dvema dnevoma vprašal, zakaj sem kupil časopis. Odgovoril sem mu, da včasih rad preberem kakšen lokalni časopis. Resnica pa je bila popolnoma druga. Časopisni papir sem rabil, da sem vanj zavil pečen kostanj, da malo omehča. Torej, presenečenje s kostanjem je bilo popolno. Hvala Sabini in Alitu, da sta mi ga nabrala pred našim odhodom v Namibijo, da sem ga lahko skrivoma odnesel s seboj. Lepo pridno smo luščili pečen slovenski kostanj in ga s slastjo pojedli. Mislim, da je bil to prvi slovenski kostanj, pečen v Namibiji.
Jani Zore
Foto: Jani Zore