Prav njo, najlepšo in najboljšo salamo med sebi enakimi so izbirali v soboto, 1. aprila, v lovski koči Lovske družine Dol pri Hrastniku na Kopitniku.  »Salamijada« je bila letos že 9. po vrsti. Organizirala jo je salamarska sekcija LD Dol pri Hrastniku, ki jo vodi Tadej Funkel. Kot je povedal, je lahko svojo salamo v pogled in oceno prinesel prav vsak, ki se doma ljubiteljsko ukvarja z izdelovanjem salam.
Da pa ocenjevanje in primerjanje ne bi potekalo po domače in ljubiteljsko, je to delo opravljala posebna komisija, ki je ocenjevala med drugim zunanji videz, prerez, strukturo, prisotnost plesni … Komisijo so sestavljali Ivan Vidmar, Anton Špeglič, Janez Napret in Tomaž Pust. Ocenjevali so 16 salam, ki se takole na prvi pogled niso veliko razlikovale. Komisija tako ni imela lahkega dela, odločale so malenkosti. Med prvo, drugo in tretjeuvrščeno salamo je bilo le malo točk razlike. Končna ocena je bila tako le igra številk.

Maloštevilnim obiskovalcem je krajšal čas razigrani  harmonikar, ki je vztrajno vlekel svoj meh.

Tretje mesto je osvojil Franc Hercog iz Hrastnika, drugo mesto je pripadlo Tadeju Holešku z Dola, najboljšo salamo pa je tokrat uspelo narediti Jožetu Bunderšku s Kovka. Vsi trije so prejeli tudi praktične nagrade.

Dobitniki nagrad se večinoma že dolgo z veseljem in ljubeznijo ukvarjajo s salamami. Osvojene nagrade so jim velika vzpodbuda za nadaljnje delo. Salame so kot otroci, pravijo, z njimi moraš biti nežen in potrpežljiv. Svojo skrivnost ti razkrijejo šele, ko jih prerežeš.

Skozi celotno prireditev se je kot rdeča nit vleklo ugibanje teže prekajene svinjske krače. Vsak jo je lahko za dva evra pristojbine vzel v roke, jo potežkal in ugibal njeno težo. Najsrečnejšo in najtočnejšo roko je imel Franc Hercog.

Milko Plahuta

Prejšnji članekVikend prometnih nesreč
Naslednji članekTri zlate salame in pokušina vin