Zasavske občine staršem novorojenčkov poklonijo darila, s katerimi svojim novorojenim občanom zaželijo dobrodošlico. Mnogim staršem na tak način pomagajo tudi pri nakupu otroške opreme ali jim vsaj malo olajšajo začetne stroške.
Najbolj radodarni z dobrodošlico so v Zagorju, kjer starši novorojenih otrok prejmejo enkratno denarno pomoč v višini 292 evrov. V letu 2016 so v Zagorju novorojencem namenili 51.000 evrov, približno enak znesek načrtujejo tudi v letu 2017, je pojasnila Jelena Mlakar, vodja oddelka za javne finance Občine Zagorje ob Savi»Ob enkratni denarni pomoči starši prejmejo tudi simbolično darilo – brisačko in čestitko ter morda še kakšno malenkost,« pravi Mlakarjeva. Enak znesek v Zagorju namenijo tudi staršem posvojenih otrok. Po besedah Mlakarjeve je pri posvojitvah edini pogoj ta, »da otrok ni starejši od treh let«.

Tudi v Hrastniku staršem novorojenčkov nudi enkratno denarno pomoč – višina te pomoči je 150 evrov. Pogoj za prejem sredstev je, da so starši občani Hrastnika in da ima tudi otrok tam stalno prebivališče. “Starši izpolnijo vlogo, ji priložijo rojstni list otroka in v 15 dneh dobijo sredstva na račun,” je pojasnila Suzana Venko iz Občine Hrastnik. Občina že nekaj let za tovrstne enkratne denarne pomoči namenja 11.250 evrov letno, enako je bilo letos in tudi za prihodnje leto je načrt tak. Pomoči bi bili deležni tudi starši posvojenega otroka, vendar v Hrastniku takšnega primera še niso imeli. Kot pri rojstvu otroka tudi pri posvojencih velja, da otrok na dan oddaje vloge ne sme biti starejši od šest mesecev.

Malce drugačen obdarovanja novorojencev pa imajo v Trbovljah. Tu staršem novorojenčkov poklonijo darilne bone v vrednosti 60 evrov, bon za enoletno članarino v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje in koledar avtorja Jožeta Ovnika. “Letos smo za to namenili 9000 evrov, porabili smo jih 8280. Tudi za leto 2017 je načrt enak,” so povedali na Občini Trbovlje, kjer se prav tako še niso srečali s primerom obdarovanja staršev posvojenega otroka.

Martina Drobne

Prejšnji članekHrastničani iz Sarajeva srebrni
Naslednji članekDrugi januar spet dela prosti dan