Naj slovenska planinska pot je po glasovanju planink in planincev prepričljivo postala Rečiška planinska krožna pot. V konkurenci 11 planinskih poti je bila tudi Zasavska planinska pot. Planinsko društvo Laško je Rečiško planinsko pot speljalo tudi po občinah Hrastnik in Trbovlje.

Rečiška planinska krožna pot je po številu glasov, ki so jih planinci in planinke oddali po spletu, prehitela Slovensko pot na Mangart na drugem in Koroško planinsko pot na tretjem mestu. Planinska zveza Slovenije je po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je to leto stopila v svojo deseto sezono.

Zmagovalna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila od 19. stoletja znana po rudarstvu. Del poti poteka po ozemlju hrastniške in trboveljske občine. Pot obhodi deset vrhov: Govško brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič. Pohodniki lahko med potjo opazijo sledi rudarske kulturne dediščine in se odpočijejo v kateri od treh planinskih koč. Vrhovi ponujajo lepe razglede na okoliške vasi in hribovja, ob lepem vremenu pa na celotne Kamniško-Savinjske Alpe ter Julijce na čelu s Triglavom. Ker je krožna pot dolga 35 km, si jo lahko planinci razdelijo na več etap ali pa jo obhodijo v enem dnevu, za kar bodo potrebovali med 9 in 12 ur. Pot je označena kot lahka z nekaj zahtevnimi odseki.

Za izglasovano naj planinsko pot skrbi Planinsko društvo Laško. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena. »Rečiško planinsko krožno pot smo na natečaj prijavili, ker bi radi preko akcije Očistimo naše gore lepote naše obhodnice predstavili še večjemu krogu ljudi in jih hkrati privabili v naše kraje, ki so zaradi nižje lege včasih po krivem zapostavljeni. Hkrati se v društvu soočamo s finančnimi izzivi, saj so nekateri odseki poti kritični in nujno potrebni obnove, a jim s trenutnimi finančnimi zmožnostmi v društvu enostavno nismo kos, zato je ta natečaj bil razpisan več kot naročeno,« je ob razglasitvi v imenu Planinskega društva Laško povedal načelnik markacijskega odseka Jurij Videc.

Pot bo jeseni s pomočjo akcije Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, dobila še lepšo, predvsem pa varnejšo podobo. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 m. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table.

Savus

Foto: arhiv PD Laško