V okviru dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) 25. septembra že sedemnajstič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Med nagrajenimi so tudi zasavski inovatorji.

Rezultat nacionalnega finala je osem zlatih, dve posebni priznanji za mlado podjetje, 26 srebrnih, štiri bronasta priznanja, štiri priznanja za prispevek na področju inovativnosti in dve posebni priznanji za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja. V finalu je na regionalni ravni sodelovalo 199 inovacijskih predlogov in prek 1000 inovatorjev in inovatorskih ekip.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je ob podelitvi dejal, da inovativnost niso zgolj številke, ampak se temelji inovativnosti postavljalo v naši kulturi in odnosu do inovativnosti. Če bomo znali še naprej graditi na inovacijski kulturi, je povedal, se bo to odrazilo tudi na evropski inovacijski lestvici, kjer je Slovenija izgubila nekaj mest in stik z močnimi evropskimi inovatorkami, in na drugih lestvicah. Gorjup je tudi poudaril, da so Slovenci v tujini visoko cenjeni po strokovnosti, a dodal: »Potrebujemo še več poguma, močne volje in želje po medsebojnem sodelovanju«. Udeležence slovesne podelitve je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Letos se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 44 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2019 je to inovacija Avtomatiziran stroj za sitotisk 3D oblike na nalivno pero podjetja Vivapen.

Zasavska gospodarska zbornica je na nacionalnem izboru sodelovala s štirimi inovacijami, ki so se odlično uvrstile z enim zlatim in tremi srebrnimi priznanji. Zlato priznanje je prejela inovacija ETI Elektroelementa in RC eNeM Novi materiali Nova generacija plastičnih podstavkov za talilne vložke D0 – PFB D0, ki so jo razvili Matej Kavšek, Peter Benko, Janez Tomelj in Anže Jerman. Srebrna priznanja pa so prejele inovacije Razvoj nove generacije tehnologije izdelave ekstrudiranih NV osnov (ETI Elektroelement in RC eNeM Novi materiali – Samo Urbanija, Franci Ocepek, Jure Raspotnik, Blaž Bregar, Blaž Zupančič, Simon Železnik, Matej Prnaver, Jano Grden, Matic Kreže), Založba 5KA (Katapult, družba za spodbujanje podjetništva – Urša Poznič Goršek, Petra Škarja, dr. Jure Knez) in Wi-Fi senzorski modul za detekcijo plinov (Tevel – Nejc Žepič, Matjaž Javoršek, Dejan VincekMaja Rozman).

Savus

Foto: arhiv GZS