Naziv Kulturna šola podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) na podlagi razpisa, na katerega se lahko prijavijo osnovne šole, ki skrbijo za razvejano in kakovostno kulturno delovanje. Med njimi JSKD izbere tudi najbolj kulturno šolo leta in podeli posebna priznanja.
Letos, 22. septembra, so najbolj kulturno šolo leta 2016 razglasili v Žalcu, na OŠ Petrovče, nosilki tega naziva v lanskem letu. Naziv je prejela OŠ Luisa Adamiča iz Grosuplja. Na podelitev z naslovom Nič in vse je bilo povabljenih petnajst osnovnih šol, med njimi tudi OŠ Ivana Cankarja Trbovlje. Ta je prejela posebno priznanje JSKD za izjemne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev. »Nič ne bomo dodajali k temu nazivu, naredili pa bomo vse, da si podobne nazive zaslužimo tudi v bodoče. Ker je kultura v nas in med nami, smo veseli, da smo prejeli tudi naziv Kulturna šola 2016–2021,« je ob tem povedala ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Mojca Lazar Doberlet. »Zahvaljujemo se vsem, ki nam na naši poti kulturnega, umetniškega, ustvarjalnega, vzgojnega dela pomagajo,« se je skupaj z ravnateljico za priznanje zahvalila Blanka Gombač, koordinatorica za kulturne dejavnosti na OŠ Ivana Cankarja.

Organizatorji so povabljenim pripravili poseben program. Spoznavali so Dvorec Novo Celje v Petrovčah in se udeležili raznovrstnih ustvarjalnih delavnic. Mentorji so si lahko ogledali Galerijo okusov in sodelovali na ustvarjalnih delavnicah. Ravnatelji in župani ter drugi predstavniki lokalnih skupnosti pa so prisluhnili nagovoru župana, ki je izpostavil pomen šole pri razvijanju kulture mladih in pozitivno vlogo šole v lokalni skupnosti. Uživali so tudi na zaključni kulturni prireditvi v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu, kjer se je pelo, igralo, recitiralo.

Naziv Kulturna šola za obdobje 2016-2021 je pridobila še ena šola iz Zasavja in sicer OŠ Trbovlje.

ZT