Spletni časopis Zasavc bo od avgusta do konca leta objavil več prispevkov s področja Manj prašnih delcev – Z Zasavcem do prepoznavanja preventivnih ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti v Zasavju. Do konca leta bomo objavili tudi pet nagradnih vprašanj. Začenjamo s prvim.
Ali ste vedeli?

Vlada RS je v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pripravila načrt za kakovost zunanjega zraka tudi za zasavske občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Ti načrti so objavljeni v Odloku o načrtu za kakovost zraka na območju Zasavja (Uradni list RS, št. 108/13) iz leta 2013. Načrti so usmerjeni predvsem v zmanjševanje izpustov zaradi ogrevanja stavb in izpustov cestnega motornega prometa. Ocena vplivov na zdravje kaže, da bi se ob okvirni prepolovitvi ravni delcev v zraku na teh območjih, podaljšala tudi pričakovana življenjska doba prebivalstva.

Nagradno vprašanje

Ali veste, za koliko naj bi se ob izvedenih ukrepih pričakovana življenjska doba prebivalstva podaljšala:

a) za dva do tri dni
b) za pol do enega leta
c) za petdeset do sedemdeset let

Odgovor na nagradno vprašanje pošljite na info@zasavskitednik.si do vključno 10. septembra 2017. V »zadevo« vpišite: Nagradna igra – Manj prašnih delcev, poleg odgovora pa navedite tudi svoje ime, priimek in naslov. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali tri bralce, ki bodo prejeli bidon, športno majico ali turistični vodnik po Zasavju v angleškem jeziku. In še namig: pričakovana življenjska doba prebivalstva naj bi se podaljšala celo za toliko, kolikor človek potrebuje, da shodi ;). Bo šlo?

Projekt finančno podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

ekosklad-logotip-mali