V zadnjem tednu poletnih počitnic bo za bodoče devetošolke in devetošolce v prostorih GESŠ Trbovlje potekala poletna šola kemije. Za ogrevanje vam je profesor kemije Aleksander Medveš v sodelovanju s Savusom pripravil nekaj zanimivih kemijskih eksperimentov, ki jih lahko izvedete kar v domači kuhinji (brez strahu, ne bo je treba zamenjati).

Idealen čas za izvedbo prvega eksperimenta bo takrat, ko boste naslednjič pripravljali solato. Potrebovali boste krožnik, vodo, bučno olje in detergent.

EKSPERIMENT: V krožnik nalijemo pol centimetra vode in dodamo kapljico ali dve bučnega olja. Pazimo, da imata voda in bučno olje enako temperaturo. Na sredino krožnika dodamo kapljico tekočega detergenta (sredstva za pomivanje posode). Kaj se bo zgodilo?

  1. detergent bo potonil na dno
  2. detergent bo vase posrkal olje
  3. olje se bo umaknilo na rob krožnika

Pravilen odgovor nam na info@savus.si sporočite do petka, 19. julija. Zraven pripišite tudi svoje kontaktne podatke (ime, priimek, domači naslov). Med vsemi poslanimi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel bidon za vodo in kuponček za celodnevno kopanje v Thermani Laško (plača eden, kopata se dva).

Naslednji teden vas čaka že nov nagradni kemijski eksperiment. Objavili bomo tudi pojasnilo eksperimenta tega tedna.

Če vas kemija zanima in bi radi preizkusili še več zabavnih eksperimentov, vabljeni, da se med 26. in 28. avgustom udeležite brezplačne poletne šole kemije, ki jo bo v prostorih GESŠ Trbovlje v dopoldanskih urah vodil profesor kemije Aleksander Medveš. Prijave so obvezne, Medveš jih sprejema na e-naslov aleksander.medves@gess.si. Na gimnaziji imajo tudi kemijski krožek, ki se med šolskim letom srečuje ob sredah popoldan po dve šolski uri.

Ravnanje z osebnimi podatki

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni s pravili nagradne igre in se zavezujejo, da jih bodo upoštevali. S sodelovanjem v nagradni igri se strinjajo in omogočijo izdajatelju Zavodu Savus, Mestni trg 5a, 1420 Trbovlje, da zbira in obdeluje posredovane osebne podatke za namen nagradne igre, objave imena in priimka ter kraja bivanja v spletnem časopisu Savus, po potrebi tudi v časopisu Savus ter na strani Savusa na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Izdajatelj bo na posredovane e-poštne naslove tedensko pošiljal elektronsko pošto z novicami iz Zasavja in okolice. Izdajatelj obdeluje posredovane osebne podatke v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov in veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prenehanje uporabe in izbris osebnih podatkov lahko sodelujoči zahtevajo pisno ali elektronsko na naslov izdajatelja.

Savus

Foto: arhiv Savus