ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Na trg še zadnja skupina

Deset udeležencev iz Trbovelj in Hrastnika je v petek, 17. junija, tudi javno predstavilo svoj poslovni načrt. Tega so izdelali v okviru programa PVSP, ki ga je RCR izvajal zadnjič. Vsi udeleženci so tekom programa pridobili obilo poslovnih znanj, svojo podjetno idejo pa izpilili in osvetlili z vseh zornih kotov. Tako bodo oboroženi z znanjem in prvimi izkušnjami lažje zakoračili v poslovni svet.
Robert Jerman se bo tako po zaključku programa najprej samozaposlil za skrajšan delovni čas, v nadaljevanju pa – če bodo razmere dopuščale – tudi za polnega. Ima urejeno delavnico s stroji in tehnično znanje za industrijo polizdelkov, namenjeno obutveni industriji. Izdelke proizvaja že tudi za prve kupce doma in v tujini, a si bo prizadeval za še več prometa, da zapolni vse svoje kapacitete. Delavnico je opremil tudi Andrej Doležalek in nabavil želeni laserski stroj z zunanjim hladilnikom, vreden 3.600 evrov, kar zanj predstavlja veliko investicijo. Usmeril se bo v izdelovanje energijskih obeskov iz topolovega lesa in pasne zaponke iz inoxa, ki so lahko polirane ali brušene. Še vedno pa se, pravi, uči in optimizira izvedbo.

Področje naravne kozmetike je tržna niša, ki jo je prepoznala Irena Užmah, vendar je nabor svojih izdelkov tekom priprave poslovnega načrta skrčila na mineralne pudre, deodorante in maslo za telo. Za vse izdelke mora izvesti testiranja in pridobiti ustrezne certifikate. Če bo vse steklo, kot mora, jih bo v roku enega leta začela prodajati prek spletne trgovine. Tudi mila za občutljivo kožo, ki jih izdeluje Aljana Kurent, so zanimivo tržno blago, a Kurentova si trenutno ne more privoščiti visokega vstopnega vložka za samostojno podjetniško pot. V prihodnje bo tako iskala službo, a z izdelovanjem ne bo prenehala, saj ima poslovni načrt izdelan in ga bo, ko pride prava priložnost, tudi uresničila.

Nina Kmetič, dietetičarka, ki se je posvetila izvajanju medicinske pedikure, je tekom programa zaključila srednjo zdravstveno šolo. Med opravljanjem pripravništva bo pedikuro izvajala kot dopolnilno dejavnost. Čas pa bo pokazal, ali je povpraševanje za njene storitve dovolj veliko, da se izvajanju polno posveti. V bližnji prihodnosti želi svoje podjetje odpreti tudi Dražen Poje. Delavnico ima že opremljeno. Posvetil pa se bo oblikovanju unikatnih steklenih izdelkov uporabne vrednosti. Matej Korbar, ki ga najbolj zanimata mladinska organizacija in računalništvo, se je tekom projekta priključil dogodkom, kot sta  Code week in Hackathon. Ponudila pa se mu je tudi priložnost za delo v tujini, in sicer v Novi Zelandiji. Uroš Bricl bo še naprej izdeloval spletne strani in videopredstavitve. V okviru PVSP-ja je raziskoval trg in povezave, v okviru katerih bi lahko svoje znanje uresničeval tudi poklicno. Tudi center za rekreacijo psov, namenjen lastnikom, ki želijo najboljše za svoje štirinožne prijatelje, utegne kmalu postati realnost. Udejanjila ga bo Urška Mavec, ki se dogovarja za najem prostora. Ta naj bi stal v bližini Celja. Je pa Mavčeva v okviru PVSP-ja obiskala tudi mednarodni sejem Interzoo v Nemčiji, namenjen opremi za potrebe domačih živali. Mojca Pančur je po izdelanem poslovnem načrtu ugotovila, da je vložek v pekarno za pecivo brez alergenov, višji, kot je sprva mislila, in si ga ne more privoščiti. A svojih načrtov ne bo zavrgla. Je v fazi pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije izdelovalec kruha in peciva po tradicionalnih receptih. Pisati bo začela tudi blog Matkuha.si z nasveti in iskala službo s tega področja. Službo pa je v juniju našel Dejan Zupanc, ki se je v okviru PVSP-ja pripravljal za samostojno podjetniško pot na področju priprave projektov. Vsi udeleženci so se ob predstavitvi svojih poslovnih idej zahvalili Regionalnemu centru za možnost sodelovanja v projektu, v katerem so pridobili veliko poslovnih znanj in izkušenj, in svojim mentorjem.

TPK

Isti avtor