četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Na Rajku praznujejo

Na šoli narodnega heroja Rajka se vsako leto spomnijo svojega rojaka Jožeta Meniha Rajka, ki je padel 8. januarja leta 1943 na Osankarici kot član Pohorskega bataljona. Po njem se šola namreč imenuje.

Dan šole v Hrastniku počastijo z drugačno obliko pouka na temo, ki jo vsako leto sproti izberejo. Tako so lani na primer spoznavali različne kulture, obiskali so jih predstavniki srbskega društva, romske skupnosti in prostovoljcev iz tujine, ki so bili na izmenjavi v Mladinskem centru Hrastnik.

Letos pa so dan namenili spoznavanju zgodovine šole in domačega kraja. To bodo počeli na zelo zanimive načine. Šola je učencem pripravila ogled lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka domačega marionetnega društva Jurček, izdelovali bodo plakat z naslovom Hrastnik in Dol nekoč, spoznavali stare igre, ustvarjali, si ogledali rudarsko stanovanje. Po razgovoru s svojimi starimi starši bodo v šoli pripovedovali o šoli nekoč, kako so jo njihovi dedki in babice doživljali med vojno, mnogi pa so v šolo prinesli tudi stare fotografije o šoli in svojem kraju. Čaka jih tudi obisk knjižnice in ogled steklarne, pa tudi obisk babic, ki so nekdaj delale v tovarni Jutranjka in znajo šivati na šivalni stroj.

»Otroci so navdušeni nad tem, kar jim vsako leto na dan šole pripravimo,« je povedala ravnateljica OŠ narodnega heroja Rajka Marina Kmet, »pouk poteka drugače, bolj sproščeno, pa vendar ob vseh dejavnostih učenci izvejo veliko novega.«

TPK

Previous article
Next article

Isti avtor