Med vikendom so na Prvinah izvedli letno srečanje prostovoljcev programa Evropska solidarnostna enota. Gre za srečanje udeležencev mobilnostnega programa, ki so se v zadnjem letu in pol vrnili s svoje prostovoljske aktivnosti v tujini. Srečanje sta organizirala Movit (Nacionalna agencija programov EU Erasmus+: Mladi v akciji) in Evropska solidarnostna enota.

Na srečanju so prostovoljci sklenili svojo izkušnjo. Spomnili so se na vse, kar so doživeli in se naučili, razmislili so o tem, na kakšen način uporabiti kompetence, ki so jih pridobili med svojimi projekti, med mreženjem z drugimi prostovoljci pa so gradili skupnost udeležencev Evropske solidarnostne enote.

Evropska solidarnostna enota je program, ki je nastal leta 2018. Jedro programa predstavljajo projekti prostovoljstva, ki so namenjeni predvsem mladim od 18 do 30 let. Mladi v okviru projektov odidejo na opravljanje prostovoljnega dela od 14 dni do 12 mesecev v tujino. Teme projektov so zelo raznolike, vsem pa je skupno, da imajo pozitiven učinek na skupnosti, v katerih se odvijajo in da obravnavajo teme, ki so pomembne za evropsko skupnost. Prostovoljci za svoje delo ne prejmejo plačila, imajo pa urejeno nastanitev, povrnjene stroške prehrane in prevoza, prejmejo tudi simbolično žepnino.

Poudarek programa je na vključevanju mladih, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov soočajo s težjim vključevanjem v druge programe.

BJ

Foto: Boštjan Jurič


 

Prejšnji članekVitamini, topni v maščobah 2. del
Naslednji članekDanes dogaja