Rotary klub Zagorje Kum je od leta 2010 pobraten z Rotary klubom Brčko Distrikt 1938 iz Bosne in Hercegovine. Pozneje se je pobratil še z Rotary klubom Zrenjanin (Srbija) in Rotary klubom Ulcinj (Črna gora).Člane klubov veže prijateljstvo in skupna organizacija srečanja učencev iz Zasavja z učenci iz mest pobratenih klubov v petdnevnem taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah. Letos so mlade na tak način povezali že šesto leto zapored.

Člani Rotary kluba Zagorje Kum so letos maja obiskali klubske prijatelje v Ulcinju, junija v Zrenjaninu, julija so jih gostili v Zagorju, oktobra pa srečanja zaključili v Brčkem. V Brčko je odšlo več kot 35 članov in njihovih partnerjev iz vseh štirih klubov.

V Brčkem so se prvi dan srečanja vsi zbrali na sestanku, na katerem so pripravili načrt dela v prihodnjem letu. Vsi so se strinjali, da tudi naslednje leto organizirajo srečanje mladih v Dolenjskih Toplicah.

Naslednji dan so si ogledali Brčko in tri razstave v kraju: razstavo zgodovine šolstva v Brčkem, razstave mladega umetnika Alena Džinde in stalno razstavo umetnosti v stolpu ob mostu čez Savo. Obiskali so tudi družbo Termoelektro, ki zaposluje več kot 300 delavcev in vrši montaže in vzdrževanje termoenergetskih objektov v BiH in Sloveniji. Popoldan je sledil ogled džamije Azizija in pravoslavne cerkve iz leta 1933. Prijetno druženje na deželi so v nedeljo sklenili s tradicionalnim zajtrkom, nato pa se poslovili.

»Prijateljstvo je osnovno sporočilo Rotarijstva in prav je, da ga spoštujemo in krepimo s srečanji in spoznavanjem kultur, religij in gospodarstva,« so si bili edini člani Rotary kluba Zagorje Kum. Glede gospodarskih povezav so še dodali: »V bližnji Termoelektrarni Gacko, kjer sta v osemdesetih letih pripravo premoga in transportni sistem od rudnika do elektrarne izvajala Rudis in Strojna tovarna Trbovlje, je trboveljski Rudis letos začel izvajati eno največjih investicij v BiH, odžvepljevalno napravo Termoelektrarne Gacko.«

ZT

Prejšnji članekČe bi bil jaz predsednik
Naslednji članekEkološki kmetje v dolini reke Dravinje