petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Na pragu jubileja

Pevci Zagorskega okteta bodo ob svoji 40. obletnici naslednje leto izdali tudi zgoščenko. Zanjo so del materiala posneli že marca.  Sicer pa se lahko pohvalijo že z eno kaseto in štirimi izdanimi zgoščenkami. Zadnjo so predstavili ob svoji 35-letnici na jubilejnem koncertu v Zagorju.
Zagorski oktet trenutno sestavljajo Tomaž Kržišnik in Milan Strnad (1. tenor), Gregor Kržišnik in Štefan Škrabar (2. tenor), Tomaž Kogovšek in Jurij Očkon (1. bas) ter Aleš Razpotnik in Zdravko Jenko (2. bas). Pevce od leta 2002 vodi profesorica glasbe Urška M. Luzar. Društvu KUD Zagorski oktet pa predseduje Janez Ivan Pavšek.

Pevci so junija z Oberlele orchestrom in Lukom Grobolškom posneli valček z naslovom Moj zeleni raj. Pesem so posneli v studiu Mars z Andrejem Mežanom za mešalno mizo. »Oktet se je prvič srečal s štiriglasno pesmijo, ki je imela za podlago harmoniko, bas kitaro in havajsko glasbilo ukulele,« so ob tem povedali pevci. »Ko smo celotno izvedbo po končni obdelavi Igorja Podpečana v studiu Zlati zvoki slišali, smo bili prijetno presenečeni.«

Le nekaj dni po snemanju so se udeležili festivala Slovenija na Ohridu, kjer so zapeli nekaj slovenskih narodnih pesmi ter s Pihalnim orkestrom Svea Zagorje zaključili prvi dan festivala, ki se je na Ohridu odvijal prvič.

Dvakrat so pevci letos nastopili tudi v Podkumu. Prvič aprila na koncertu S pesmijo v pomlad, po poletnem predahu pa še na festivalu Ursus na domačiji Medved. Tam so se kot prva vokalna skupina festivala predstavili s šestnajstimi ljudskimi pesmimi iz različnih narečnih krajev Slovenije in zamejstva.

TPK

Isti avtor