V petek, 8. septembra, je Varstveno delovni center (VDC) Zagorje pripravil neformalno druženje s tradicionalnim piknikom za svoje zasavske uporabnike, svojce, zaposlene, prijatelje in člane zavoda. Na druženje so povabili tudi župane in zasavske poslance.
VDC Zagorje je letos uspešno kandidiral na dveh evropskih razpisih Lasa, v okviru katerih bo prejel sredstva za eno zaposlitev za izvajanje fizioterapevtskih storitev in storitev delovne terapije ter nagrade uporabnikov s področja masaže, igranja, ipd. Kot je potrdila direktorica VDC Zagorje Špela Režun, je zdaj tudi uradno potrjeno, da 1. januarja prihodnje leto odpirajo enoto v Litiji.

Je pa Režunova srečanje izkoristila tudi za to, da je ponovno opozorila na problematiko financiranja dela njihove dejavnosti iz ZZZS. »Povprečna cena oskrbnega dne v Sloveniji je 14,8 evra na oskrbni dan, ponderiranega povprečja s številom uporabnikom pa skoraj 19 evrov na oskrbni dan za enega uporabnika,« je razložila Režunova. »Na letni ravni to pomeni, da uporabniki zasavskega VDC-ja, ki bivajo v stanovanjskih enotah – teh je 20 – dobijo vsaj 70.000 evrov premalo iz obstoječe mase ZZZS.« Kot je še dodala, pa glede na to – da imajo nekateri priznano nego, fizioterapijo, delovno terapijo tudi za dnevno varstvo – je 120 uporabnikov na ta izračun oškodovanih še za vsaj 200.000 evrov letno. »To pa niso več majhne številke, če vemo, da proračun zasavskega VDC znaša okrog 1,5 milijona evrov,« je povedala Režunova.

Zaradi pereče in dolgotrajne problematike financiranja se bo Režunova z župani posvetovala tudi o morebitni vložitvi tožbe zasavskih uporabnikov.

ZT

Prejšnji članekPovzročil dve nesreči
Naslednji članekZapora zaradi kolesarjev