sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Na OI v Korejo tudi Zasavc Tilen Sirše

»Tilnu čestitam in mu želim hladno glavo, osredotočene misli ter mirne in hitre sani,« je v prvem odzivu na odločitev Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije dejal dvakratni olimpijec iz Zagorja Domen Pociecha. Slovensko sankanje bo po osmih letih spet imelo svojega predstavnika na olimpijskih igrah. Zagorjan Tilen Sirše bo v Pjongčangu nastopil v sankanju na umetnih progah v disciplini enosed.

Sirše je bil ob novici, da je izbran v slovensko reprezentanco, izjemno vesel, kar vzhičen. Njegov nastop namreč ni bil zagotovljen, saj je dosegel mednarodno normo za nastop na OI, slovenske, izjemno zahtevne, pa ne. Letos je nastopil na osmih tekmovanjih za Svetovni pokal v sankanju, ki so jih pripravili na umetnih progah v Severni Ameriki in Evropi. Do OI bo še ena tekma svetovnega pokala, ki pa jo bo izpustil, saj bo oprema že potovala na prizorišče iger. Tilen bo treniral doma in opravil predolimpijske dolžnosti v reprezentanci. V Južno Korejo bo z reprezentanco potoval 3. februarja, na OI pa bo ime dva dneva D. Njegova tekma bo 10. in 11. februarja (vsak dan 2 vožnji).

Tilen Sirše je, kot večina sodobnih Zasavcev, rojen v Trbovljah – njegov rojstni datum je 21. december 1990. V Trbovljah je preživel prvi dve leti življenja, potem pa se je z družino, ki izhaja iz Trbovelj in Kleka, preselil v Zagorje. Obiskoval je OŠ Toneta Okrogarja. Pred kratkim so se preselili v družinsko hišo na Vidrgo.

S sankanjem je pričel leta 2005, ko je prenehal trenirati košarko. Za sankanje ga je navdušil sošolec iz Okrogarja Danej Navrboc. V Zagorju seveda ne premorejo umetne proge za sankanje, takrat niti rampe v Kisovcu še niso premogli. Prve treninge je opravil na industrijski cesti na Lakonci v Trbovljah, kjer so sankači drveli v dolino na sankah s kolesi. Pozimi je Tilen že odpotoval na prvo tekmo na umetno progo v Altenberg v Nemčijo. Njegov prvi spust po progi se je končal s padcem. »Drugič sem vozil zelo hitro. Bil sem zelo zadovoljen. Tretja vožnja pa se je končala z zlomljeno nogo,« se z nasmeškom spominja svojih tekmovalnih začetkov novi zagorski olimpijec.

Ko se je noga zacelila, je začel s pravimi tekmovanji kot mlajši mladinec. Vozil je na tekmah svetovnega pokala za mladince, leta 2010 pa je prvič nastopil v članski kategoriji. Mednarodna sankaška zveza pomaga sankaško nerazvitim državam s tem, da lahko trenirajo v FIL skupini. V njej trenirajo npr. tudi predstavniki Bolgarije, Taipeha, Argentine, pa tudi preostali slovenski članski reprezentant Žiga Biruš. Sirše pa se je že pred OI v Sočiju priključil italijanski reprezentanci. Še vedno trenira po partnerskem programu z Italijani, pravzaprav Južnimi Tirolci (»Pogovarjamo se nemško,« se nasmehne Tilen.). Vadi pod vodstvom trenerja Kurta Gruberja. »Z udeležbo v partnerskem programu z italijansko reprezentanco imam zagotovljeno precej boljšo opremo, več treningov, več trenerske podpore, fizioterapetsko pomoč in nasploh precej boljše pogoje za delo,« pravi Sirše.

V Sloveniji sta z Birušem trenutno edina članska tekmovalca, za njima pa je še okrog 8 mlajših mladincev, ki jih trenira zagorsko sankač, dvakratni olimpijec Domen Pociecha, ki trenutno opravlja delo strokovnega vodje na Sankaški zvezi Slovenije in v Sankaškem društvu Zagorska dolina. S Tilnom je stalno v navezi, odločitev OKS pa ga je zelo razveselila: »Imenovanje Tilna Siršeta v olimpijsko reprezentanco je nekaj pozitivnega za vse sankače in Zagorjane, saj s tretjim imenovanjem sankača v olimpijsko reprezentanco vidimo, da se s knapovsko trmo, trdim delom, treniranjem in odrekanjem lahko dosegajo sanje,« je dejal Pociecha. Dodal je, da je zelo vesel, da jim je uspelo, saj je pot do sem zelo trda in dolga. Tilen še ni govoril o pričakovanjih na OI, Domen pa je dejal: »Že po svojem drugem nastopu na olimpijskih igrah sem povedal, da upam, da so to najslabše uvrstitve sankačev, kar pomeni, da bodo sankači za menoj boljši in uspešnejši. Tudi sedaj verjamem in upam, da bo Tilen izboljšal moje uvrstitve.«

MP

Isti avtor