Medkulturnost na OŠ Tončke Čeč v Trbovljah vzpostavljajo s povezovanjem z drugimi državami po Evropi in svetu ter se s sodobnimi ali tradicionalnimi načini učijo, povezujejo in spoznavajo.
Z letom 2015 je ta osnovna šola vstopila v mednarodno mrežo Anglia Network Europe, preko katere so vzpostavili partnerstvo z nizozemsko šolo Sint-Janscollege Hoensbroek. Z učenci 7., 8. in 9. razredov izvajajo digitalni projekt High Five!, ki s pomočjo različnih načrtovanih aktivnosti učence vodi k spoznavanju nizozemske kulture, spodbuja izmenjavo znanja z nizozemskimi vrstniki in predvsem uporabo angleškega jezika. V oktobru so učenci nizozemske prijatelje spoznali preko Skypa in s pomočjo učiteljev izdelali predstavitveni video na temo prijateljstva. Podoben video so prejeli tudi iz Nizozemske. Video, ki so ga pripravili, je dostopen na Youtubu. V kratkem bodo pripravili posnetek, ki bo predstavil njihovo šolo!

Prva triada je odkrivala daljno Indijo. Učiteljici sta izdelali lutko z imenom Ananta, ki je povedala zanimiva dejstva o daljni Indiji, indijski kulturi in običajih. Urico so popestrili z otroško jogo.

Srečanje z Ananto so zaključili tako, da so narisali risbice in jih preko fundacije  English for kids poslali v indijsko šolo Litle stars school v Varanassi. Nekaj šestošolcev je v angleščini napisalo pisma o sebi in okolju, v katerem živijo. V januarju 2016 pričakujejo njihove odgovore in že nestrpno čakajo, kaj jim bodo narisali oz. napisali o sebi in Indiji otroci iz daljne šole v Varanassi.

Povrh vsega so za izdelano lutko prejeli tudi nagrado natečaja  Skupaj raziskujemo svet in si prislužili brezplačno gledališko predstavo!

IC