petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Na Marnem že drugič praznik sivke

Prvi dan praznika sivke, 23. junij, je bil zelo živahen. Začelo se je z jogo, kjer so se z asanami posvetili predvsem hrbtenici in sproščanju. V tem času so že pripravljali delavnico izdelave venčkov in šopkov, ki je trajala ves dan, do 16. ure. Zeliščarke Zasavja so postavile na ogled in za prodajo svoje izdelke, prav tako strokovno literaturo, s katero so se lahko obiskovalci seznanili z nabiranjem in pripravo zelišč. Kmečke žene in dekleta iz Hrastnika so poskrbele za peciva in potice, Barbka Rode pa je razstavila razne izdelke iz sivke: sirup, losjon, liker, čaje.
Jerica Laznik s Kovka je pred leti ugotovila, da je v občini zelo malo Jeric, zato je dogodek na Marnem izkoristila za sestanek krajank s tem imenom. Fotografi z Dola so pridno beležili posamezna dogajanja.

Pozornost je zbujala tudi Ana Čeperlin, devetošolka, ki je imela kuharski kotiček. Pekla je ovsene palačinke in delala smutije po želji svojih “strank”. Bratranec Gašper ji je bil pa v pomoč. Prisotna je bila tudi znana hrastniška humoristka Joža Hriberšek, ki je imela tokrat svetovalni kotiček o ugodnem vplivu sivke.

Za petek napovedujejo gostince iz Zadružnega doma v Čečah, Jožico Makek s pecivom in od 13. do 16. ure ježo konj iz Mišin Dola na Kovku.

Fanči Moljk

Isti avtor