»Spoznavajmo svet in domovino« je bila včasih, ko še ni bilo televizije, priljubljena oddaja na Radio Slovenija. In tega načela se držijo tudi pri Turističnem društvu Hrastnik, ko izbirajo smeri za svoje vsakoletne društvene izlete. Zadnja leta so se z avtobusom podali kam ven iz Hrastnika. V nedeljo, 2. julija, pa je bilo drugače. Člani so se na pot odpravili peš. In to na Kopitnik, ampak v smeri, ki ni ravno vsakdanja in ki ponuja malce več, če le hočeš pogledati okoli sebe.
Šestintrideset pohodnikov se je zjutraj ob osmih zbralo v Turju, kjer je bila izhodiščna točka izleta. Pridružil se jim je tudi vodnik Andrej Kovač. Malo nad cerkvijo so se ločili, dobra polovica jih je za vodnikom krenila levo, stran od ceste, drugi pa so se do prvega cilja, lovske koče naa Kopitniku, odpeljala z avtomobili. Hodili so skozi bukov gozd, ki jim je na vsakem koraku ponujal presenečenja. Podrto deblo, obraslo z gobami, užitnim bukovim ostrigarjem, suha struga potoka  z ruševinami starega mlina, še dobro ohranjena hiša in hlev nekdaj trdne kmetije in ostanki mogočnega vodnega zbiralnika so bili spremljevalci na njihovi poti. Morali so samo še mimo obširnega, dišečega travnika, obraslega s šentjanževkami, in že so prispeli do lovske koče.

Po kratkem postanku in osvežitvi je manjša skupina krenila navkreber do samega vrha Kopitnika, skalnih stebrov, ki štrlijo iz zelenila pod sabo. Nepopisen je bil razgled na dolino Savinje in hribovje onkraj.

Izletniki so zaključili svoj pohod s kosilom in družabnim srečanjem. Nazaj v dolino so se odpeljali z avtomobili. Peš so šli le najbolj vztrajni.

Milko Plahuta

Prejšnji članekZačeli so
Naslednji članekKriva je bila prekratka razdalja