Tudi letošnji festival Štuor  v organizaciji Šohta, ki se je dogajal zadnji vikend avgusta v Hrastniku, je bil bogat s svojimi dejavnostmi. Te so se odvijale podnevi in nadaljevale pozno v noč. Knapovska kuhna je bila med najbolj privlačnimi.
»Vodijo jo trije odlični kuharski mojstri, ki so knapovske jedi nadgradili,« je povedala prostovoljka Kristina Peklar, ki sicer ne živi več v Hrastniku, a z veseljem priskoči na pomoč, kadar jo rabijo. Bila je zadolžena, da v kuhinji vse gladko teče. Njene besede so kuharji  Branko Podmenik, Iztok Gumzej in Mitja Pajnkiher dopolnili. »Knapovsko sonce delamo po izvirnem receptu,« je dejal Mitja,  »le da ga izboljšamo z različno domačo marmelado – slivovo, marelično in češnjevo.« Ričota je imenoval Branko rižoti podobno jed, le da riž nadomesti z ješprenjem. »Ni  enolončnica, ampak izgleda kot rižota. Dodam ji rdeče in rumeno korenje, kolerabo, zeleno, sušena svinjska rebrca, ki so hrustljava kot čips, in svežo zelenjavo, ocvrto na maslu. Porciji pripada tudi ocvrt matevž v palačinki.«  Nadvse okusen je bil tudi granadirmarš, ki  ga je pripravljal Iztok Gumzej. »Delamo ga na dva načina – krompirju in testeninam, ki ga obogatimo z ocvirki na praženi čebuli, dodamo narezano klobaso, za vegetarijance pa s posušenim paradižnikom. Seveda ne manjkajo tudi dišavnice.«

Pomočnice pri kuhanju so bile še Ana Godicelj, Tamara Grum, Staša Zabukošek in prostovoljka Mladinskega centra Hrastnik Justina Šakinskaite iz Latvije.

Fanči Moljk

Prejšnji članekZ novim šolskim letom spremenjen promet
Naslednji članekMemorial Aleša Pocieche