sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Virgil Krasnik

Virgil Krasnik se je rodil 19. julija 1909 v Nabrežini ob Tržaškem zalivu. Leta 1915 se je z družino preselil v Trbovlje in po drugi svetovni vojni pomembno prispeval k razvoju trboveljske bolnišnice.

Virgil Krasnik je po selitvi v Trbovlje obiskoval gimnazijo v Celju, kasneje pa je v Ljubljani in Beogradu študiral medicino. Med narodnoosvobodilno vojno je bil med organizatorji partizanskih bolnišnic v Savinjski dolini. Nosil je partizanski nadimek Svato. To ime je dobil njegov sin Svato, Svatopluk, znani zasavski novinar.

Virgil Krstnik je o odsluženi vojaščini začel z delom v Trbovljah – sprva na okrajnem uradu za zaposlovanje delavcev, leta 1945 pa je prevzel vodenje trboveljske bolnišnice, ustanovljene leta 1925, ki jo je vodil do svoje smrti. V istih letih je bil tudi predstojnik bolnišničnega kirurškega oddelka, leta 1961 je postal primarij.

V času njegovega vodenja je bila bolnišnica v Trbovljah deležna korenitih notranjih organizacijskih sprememb: ločili so odrasle bolnike in otroke in slednje namestili v skupni otroški sobi. Leta 1947 so na delo sprejeli prvo babico in leto kasneje pridobili štiri bolniške postelje za porodnice. Novembra leta 1953 so splošno medicinski del bolnišnice razdelili na kirurško–ginekološki oddelek in interni oddelek. Leta 1956 so ustanovili transfuzijsko postajo. Tri leta kasneje je prišlo do ločitve kirurškega in ginekološkega oddelka – slednji se je priključil porodnišnici. Med letoma 1961 in 1963 so zgradili novo otroško bolnišnico. V začetku leta 1964 so ustanovili ginekološko–porodniški oddelek in istega leta še rentgenski oddelek.

Krasnik je bil glavni pobudnik širitve bolnišnice, v kateri je bilo z ustanavljanjem novih oddelkov vse manj prostora. Leta 1968 so tako bolnišnici dodali levi prizidek, s katerim so povečali število postelj in reševali prostorske težave specialističnih ambulant.

Virgil Krasnik je umrl 27. marca 1968 v Trbovljah.

Savus

Foto: arhiv Wikipedie

Isti avtor