sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Vinko Pfeifer

Vinko Pfeifer je celo življenje preživel v Trbovljah. Po poklicu je bil učitelj praktičnega in teoretičnega pouka na sedanji Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah. Njegovo življenje pa je zaznamovalo tudi planinstvo, slikarstvo in zborovsko petje. Izdal je dve pesniški zbirki, napisal je tudi roman.

Vinko Pfeifer se je rodil 18. januarja 1934 v Trbovljah. Celo življenje je živel in delal v Trbovljah. Po končanem šolanju se je zaposlil na srednji tehniški šoli v Trbovljah. Ostal ji je zvest do upokojitve. Na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje je bil učitelj praktičnega in teoretičnega pouka. Upokojil se je v šolskem letu 1992/1993.

V letu 2014 je praznoval 80-letnico, ki jo je februarja 2015 obeležil z razstavo v Delavskem domu Trbovlje in na ogled postavil 81 likovnih del z njemu najbolj ljubo planinsko tematiko. Prav ti dve področji (planinstvo in slikarstvo) zaznamujeta celo Pfeiferjevo življenje. S planinstvom se je ukvarjal od mladih let, opravil je dva samostojna vodniška tečaja v okviru Planinske zveze Slovenije, 22 let je predaval na vodniških in mentorskih tečajih Planinske zveze Slovenije, po upokojitvi pa je prevzel in vodil planinsko skupino pri Društvu upokojencev Trbovlje. V več kot 20 letih so skupaj opravili 700 pohodov, od tega so se enkrat povzpeli na Triglav. Vinko Pfeifer se je na Triglav povzpel 109-krat.

Pfeifer je bil aktiven tudi na zborovskem področju, saj je v različnih zborih pel od malih nog. Pričel je v zborih na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje in na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, kasneje je prepeval v zboru Svoboda Trbovlje in v Moškem pevskem zboru Zarja. Ljubiteljsko se je ukvarjal tudi s pisanjem in slikarstvom. Izdal je dve pesniški zbirki: Mrzlica v srcu in Korenine Mrzlice (vsako s po stotimi pesmimi). Napisal je tudi roman Saga o Završah ter nekaj pravljic in basni, ki niso izšle v knjižni obliki. V letu 2015 je imel tri samostojne razstave svojih slikarskih del (Delavski dom Trbovlje, na Mrzlici in v planinskem domu na Kumu), leta 2016 pa je v planinskem domu v Gorah na ogled postavil 56 svojih del.

Vinko Pfeifer je umrl 4. septembra 2016 v Trbovljah.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2019


 

Isti avtor