nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Tone Hudarin

Leta 1978 je na današnji dan v Ljubljani umrl eden najbolj prepoznavnih dirigentov trboveljske Delavske godbe Tone Hudarin. Že kot 12 leten deček je v godbi pričel igrati klarinet, samo 14 let pozneje pa je mladenič z izjemnim posluhom in vedoželjnostjo godbo že vodil kot dirigent.

Tone Hudarin se je rodil 25. septembra 1901 v Trbovljah. Kot klarinetist je že leta 1913 začel igrati pri trboveljski Delavski pihalni godbi. Vodenje godbe je s 26 leti prevzel leta 1927 in na tem mestu vztrajal vse do leta 1963. Delavska goba Trbovlje je pod njegovim vodstvom osvojila vrsto prvih mest na tekmovanjih in revijah in presegla kakovostno raven profesionalnih ansamblov. Čeprav se je z glasbo ukvarjal le v prostem času, si je z neverjetnim posluhom in stalnim izobraževanjem ustvaril ime tako v domovini kot tudi prek njenih meja. Izobraževal se je sam, preko dopisovanja in dopisnega reševanja nalog z eno izmed dunajskih glasbenih šol.

Pridobljeno znanje je prenašal tudi na druge. Tone Hudarin je bil kot pedagog dejaven in uspešen tako v godbi kot na Glasbeni šoli Trbovlje. Že leta 1935 je bil med pobudniki ustanovitve glasbene šole.

Zaposlen je bil na rudniku, kjer so imeli za njegovo umetniško delovanje velik posluh in so mu dovolili, da je naloge za Delavsko godbo Trbovlje opravljal tudi med službenim časom.

Za svoje dirigentsko delo v rojstnem mestu pri Delavski godbi Trbovlje in glasbeno ter dirigentsko vzgojo je leta 1959 prejel Prešernovo nagrado.

Tone Hudarin je umrl 10. decembra 1978 v Ljubljani.

Savus

Foto: arhiv Celjskozasavski.si

Viri in literatura

– Roman Rozina: Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR, 2006

– Maja Sinkar: Delavska godba Trbovlje v kulturnem in družabnem življenju  Trbovelj: diplomsko delo. Ljubljana, FDV, 2006

– Robert Čop: Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2014

Isti avtor