sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Sandi Kolenc Koli

Na današnji dan, 23. septembra 2017, je v Trbovljah umrl Sandi Kolenc – Koli, legendarni pevec skupine The Drinkers.

Večino življenja je Sandi Kolenc preživel v rodnih Trbovljah. Po končanem šolanju se je zaposlil v Termoelektrarni Trbovlje. V osamosvojitveni vojni je bil poveljnik 871. čete in odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra z meči. V mladosti se je aktivno ukvarjal s plavanjem, s tekem na državnem nivoju (bivša Jugoslavija) se je vračal s kolajnami.

Pred ustanovitvijo glasbene skupine The Drinkers je deloval v skupinah Revolt, Lilihip in Apokalipsa. Leta 1993 je z Robertom Likarjem in drugimi prijatelji ustanovil zasedbo The Drinkers. Prvi nastop so imeli na litijskem festivalu Zarjavele trobente. Ker so bili izredno dobro sprejeti med občinstvom, so sklenili nadaljevati glasbeno ustvarjanje.

Ime benda je nastalo kot plod Kolijeve omamne domišljije. Sprva je bilo v igri ime Pivci. Potem pa je prevladovala internacionalizacija imena, Pivci so postali The Drinkers.

Jeseni 1993 so v novomeškem studiu posneli prva komada z naslovoma Pošast in To bo dan. Takrat so začeli tudi koncertirati po slovenskih odrih – največkrat kot predskupina bolj znanih glasbenih izvajalcev, imeli pa so tudi že nekaj samostojnih nastopov.

Pogost motiv njihovih besedil je bil alkohol – svoj slog so sami imenovali »drink’n’roll«. Njihov prvi album z naslovom Lepi in trezni je izšel leta 1995, dve leti kasneje je sledil drugi, ki se je imenoval Žeja. Najbolj znana skladba na njem je bila Deset majhnih jagrov, priredba skladbe Zehn kleine Jägermeister skupine Die Toten Hosen. Konec leta 1998 so znova vzbudili pozornost s singlom, na katerem je bila skladba »Ko to tamo peva« (priredba istoimenske skladbe skupine Bijelo dugme), ki je takrat prišla na vrh slovenske lestvice singlov. Leto kasneje je izšel album Pivolucija pa Zadnja večerja, leta 2001 so izdali De best od, 2003 Prohibicijo, 2007 Hajdi in 2014 Recidiv.

Leta 2003 je Koli zaradi operacije srca za nekaj časa prekinil sodelovanje s skupino The Drinkers. Na glasbene odre se je vrnil leta 2011. Po težavah z zdravjem, predvsem srcem, zadnjih sedem let življenja ni pil alkohola, ves čas pa se je soočal s težavami s srcem, zdravniki so mu morali narediti tudi dvojni srčni obvod. Usoda je posegla v življenje pevca skupine le leto pred 25-letnico obstoja.

Koli si je sam nadel nadimek »kralj požirka«, kar je potrdil tudi v pesmi Mat K, kjer je med drugim prepeval »ljega mat kurba, jest sm Koli iz Trboul«. Ta imidž se ga je držal skozi celotno glasbeno kariero. Bil je zaščitni znak zasedbe The Drinkers. Njegova pojava je bila vedno mogočna. Znal je biti hudomušno nagajiv. Npr., o debelosti je enkrat dejal: »Sam sem se malce poredil predvsem zato, ker naju je z drago pri seksanju motilo škripanje mojih kosti.«

Sandi Kolenc Koli je po večletnih težavah s srcem umrl 23. septembra 2017. Ostale so njegove uspešnice, kot so Žeja, Deset majhnih jagrov, Ko to tam opeva, Pijemo ga radi …, in spomin na radoživo in originalno trboveljsko osebnost.

»S Kolijem je tako v grob odšla vsa njegova neprekosljiva energija, tako življenjska kot tista na odru, njegov smisel za humor, njegov odhod pa najbrž pomeni tudi konec legendarne skupine,« so ob smrti zapisali na 24 ur. »V spominu mi bo ostal po naših koncertnih norijah. Imeli smo nekaj načrtov ob prihajajoči 25-letnici, človek kar ne more dojeti,« je ob smrti zapisal član benda The drinkers Miro Mutvar.

»Enkrat Trbovc, za vedno Trbovc. Trbovlje bodo vedno v meni, čeprav že nekaj let živim v Ljubljani. Alkohol sicer ostane v glavi, sploh v našem primeru, glede na to, koliko smo ga pokonzumirali v preteklih letih,« se je pošalil v enem od pogovor za medije tri leta pred smrtjo Kolenc.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Isti avtor