četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Rezika Koritnik

Na današnji dan leta 1919 se je rodila Rezika Koritnik, sopranistka in glasbena urednica na Radiu Slovenija. Bila je solistka Trboveljskih slavčkov, po vojni pa je orala ledino s prvimi radijskimi posnetki narodnih pesmi in arij iz oper in operet. V kultnem filmu Kekec je odpela Mojčino pesem.

Rezika Koritnik izhaja iz trboveljske družine. Rodila se je kmalu po prvi svetovni vojni, 22. septembra 1919. Po mladosti v Trbovljah je študirala na konservatoriju v Ljubljani. Vrsto let je bila urednica mladinskega glasbenega programa na Radiu Ljubljana in korepetitorka radijskega mladinskega pevskega zbora. Umrla je 22. junija 2002 v Ljubljani.

Z zelo lepim glasom je navduševala že v mladih letih, bila je solistka izjemnega mladinskega pevskega zbora Trboveljski slavček, ki je med obema vojnama v Trbovljah deloval po vodstvom dirigenta Avgusta Šuligoja. V njem je pela od leta 1932 do začetka druge svetovne vojne. Z zborom je prepevala skoraj po celi Evropi. Še posebej je bil znamenit nastop v radijski oddaji, ki so jo direktno prenašali v Ameriki. Zbor je med drugim zapel tudi Pesem rudarskih otrok, v Trbovljah bolj znano kot Mi smo pa od tam doma. To je bil prvi neposredni radijski prenos med Evropo in Ameriko. Leta 1936 je zbor Trboveljski slavček v Pragi (sedanja Češka) prejel priznanje za najboljši mladinski pevski zbor na svetu. Rezika Koritnik je leta 2001 izdala zanimive spomine na petje v zboru z naslovom: Mi smo pa od tam doma: spomini na desetletno delovanje mladinskega pevskega zbora Trboveljski slavček.

Rezika Koritnik je po drugi svetovni vojni ob študiju na konservatoriju pela še v komornem zboru Radia Ljubljana. Znana pa je bila tudi kot izvajalka narodnih pesmi in takrat nastajajoče narodno-zabavne glasbe. Pela je z Vaškim kvintetom, pa ob spremljavi harmonikarja Avgusta Stanka, še posebej pa so bili dobro sprejeti njeni dueti s Sonjo Hočevar, prvič sta skupaj nastopili leta 1949. Posneli sta več deset narodnih pesmi. Rezika je prepevala prvi glas, Sonja pa drugega. Njune izvedbe slovenskih narodnih pesmi v spremljavi Vaškega kvinteta so še pred tem, ko so se pojavile vinilne plošče, v založbi Jugoton izdajali na starih ploščah z 78 obrati. Na medmrežju se največkrat pojavlja njena izvedba narodne Tam v dolu. Leta 1953 je Jugoton izdal ploščo Veseli godci iz Ljubljane, leta 1966 pa še ploščo Po slovenski deželi, na obeh je pela Koritnikova.

Za radijski arhiv sta Rezika in Sonja posneli tudi več opernih in operetnih arij.

Rezika Koritnik je sodelovala tudi pri nastajanju prvega slovenskega mladinskega filma Kekec. Zanj je leta 1951 posnela Mojčino pesem.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Isti avtor