Profesor Mihael Gunzek je legendarna osebnost na področju glasbe, še posebej slovenskega godbeništva. V godbene vrste je stopil že daljnega leta 1932 v rodnem mestu Trbovlje, dolgo je vodil trboveljsko Delavsko godbo. Bil je odličen klarinetist, profesor in nekaj let tudi dekan Akademije za glasbo v Ljubljani.

Življenje povezal z glasbo

Mihael Gunzek se je rodil 17. aprila 1919 v Trbovljah. Ko je končal osnovno šolo, ga je nadarjenost za glasbo peljala v študij glasbe na konservatoriju v Ljubljani. Leta 1939 je beograjska državna opera razpisala mesto drugega klarinetista in basklarinetista in devetnajstletni Miha je dobil svojo prvo službo. Na beograjski glasbeni akademiji je diplomiral in Beogradu ostal zvest tudi krajši čas po končani drugi svetovni vojni.

Profesor

Po vrnitvi v Slovenijo je z glasbeno dejavnostjo združil vse svoje izjemne sposobnosti: deloval je kot solo klarinetist, kot saksofonist in tudi kot dirigent. Postal je tudi profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1974 do 1982 je bil njen rektor in dekan, hkrati pa tudi predsednik Skupnosti glasbenih akademij Jugoslavije.

Klarinetist in dirigent

Zanj je posebna dela napisala vrsta slovenskih skladateljev. Leta 1966 je dobil nagrado Prešernovega sklada. Leta 1957 je v okviru Delavske godbe Trbovlje ustanovil veliki zabavni orkester. Že naslednje leto je z njim na festivalu pihalnih godb in zabavnih orkestrov v Ohridu osvojil prvo mesto, uspeh pa je ponovil tudi naslednje leto v Ravnah na Koroškem.

Dirigent Delavske godbe Trbovlje

Leta 1963 je zaradi bolezni Antona Hudarina prevzel vodenje Delavske godbe Trbovlje. S prihodom na čelo trboveljske godbe se je začel tudi prodor slovenskih godb v Evropo. Z Delavsko godbo Trbovlje je dosegel ustvarjalni višek leta 1974 na svetovnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem, kjer je godba osvojila absolutno prvo mesto in posebno priznanje ameriške ambasade za najboljši tuji ansambel. Prvo nagrado je Delavska godba Trbovlje pod njegovim vodstvom na svetovnem tekmovanju na Nizozemskem prejela še leta 1978 in 1981. Vmes so bila tekmovanja doma, snemanja, izdajanja plošč in kaset, gostovanja doma in v tujini, sodeloval je v tekmovalnih komisijah …

Leta 1989, ob svoji sedemdesetletnici, je sklenil svoje plodovito obdobje dela pri Delavski godbi Trbovlje in dirigentsko palico izročil svojemu učencu Alojzu Zupanu.

Priznanja

Za dosežene uspehe je prof. Mihael Gunzek prejel različna priznanja. Med drugim ga je Delavska godba Trbovlje imenovala za prvega častnega člana, ZSG pa mu je za življenjsko delo na področju godbeništva podelila plaketo Bojana Adamiča. Na koncertu Delavske godbe Trbovlje, ki ga je posvetila njegovi 90-letnici, je profesor Gunzek prejel še zlati častni znak ZSG. Ime Mihaela Gunzka je z zlatimi črkami zapisano v zgodovino slovenskega godbeništva.

Leta 2009 mu je rojstna občina Trbovlje podelila naziv častni občan. Mihael Gunzek je umrl 5. decembra 2009 v Ljubljani.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjsko zasavski.si, 2017

Novice zveze slovenskih godb, 2010


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekUkradli akumulatorje