sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Metod Malovrh

Na današnji dan leta 1931 se je v Trbovljah rodil Metod Malovrh, nekdanji zagorski župan, rudarski strokovnjak in velik človek, predan zasavskim jamam, Zagorju in Zasavju. V strokovnih krogih so ga cenili zaradi strokovnega znanja na področju rudarstva, v družbenih kot nekdanjega župana občine Zagorje, v društvenih kot enega ustanovnih članov društva RMED SREČNO Zagorje.

Rodil se je 17. septembra 1931 v Trbovljah, kjer sta si oče Franjo in mama Olga v rudniškem stanovanju uredila topel dom. Po končani vojni je nadaljeval šolanje na gimnaziji in leta 1951 maturiral na slovenski realki v Ljubljani. Šel je po očetovih stopinjah in se vpisal na Rudarsko fakulteto Univerze v Ljubljani, leta 1958 je uspešno diplomiral. Velika radovednost in ljubezen do rudarstva ga je že v času študija večkrat odnesla na prakso v tujino, v Porurje v Nemčijo in v avstrijske rudnike, kjer si je nabral veliko izkušenj.

Po diplomi se je zaposlil na rudniku v Zagorju, kjer je kot mlad inženir vodil skupino za razvoj odkopne metode in postal tehnični vodja jamskega obrata Kotredež in Orlek. Bil je strasten raziskovalec, kot vodja projektive je na vsakem koraku iskal rešitve za povečanje proizvodnje premoga in izboljšanje delovnih pogojev rudarjev. Njegovo strokovno delo je bilo bogato, vodil je zahtevne projekte. V zagorskem rudniku je vodil projekt jeklenih, varjenih vodnih vrat, sodeloval je pri uvedbi širokočelnega odkopavanja v horizontalnih etažah z razstreljevanjem v zasavskih jamah. Kasneje je sodeloval pri različnih projektih v rudnikih Ivangrad v Črni gori, Velenje. Raša na Hrvaškem. Precej je objavljal v strokovnih glasilih ter sodeloval na strokovnih predavanjih in kongresih. Nekaj let je bil kot član in svetovalec uprave REK EK Trbovlje

zadolžen za razvoj rudnikov, potem pa je svoje strokovno znanje še obogatil na RGD – Rudarsko gradbeni dejavnosti, kjer je leta 1991 začel kot tehnični direktor in nadaljeval kot svetovalec uprave do upokojitve v letu 1996.

Na osnovi njegovih rudarskih projektov in pod njegovim strokovnim vodstvom so zgradili veliko zahtevnih rudniških objektov, jamskih prog, jaškov in predorov tako doma kot po svetu, npr. steberno temeljenje palače Bernheimer Palais v Münchnu, zračilni in bežni jašek na površino iz podzemne železnice v Nürnbergu v Nemčiji, črpalno napravo za zapolnjevanje jamskih prostorov z injektiranjem betonske mase Rudnika živega srebra Idrija, predor v Zideh, globljenje temeljev za viadukte Šentožbolt–Javorje in Petelinjek na avtocesti Celje–Ljubljana.

Sodeloval je tudi v lokalnem političnem življenju. Od leta 1978 do 1882 je bil predsednik Skupščine občine Zagorje ob Savi. V uporabo je predal novi most čez reko Savo in avtobusno postajo Zagorje ter številne kilometre obnovljenih cest. Nekaj let je bil predsednik MPZ Vesna, bil je tudi dolgoletni član Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Veliko prostega časa je naklonil druženju s prijatelji in stanovskimi kolegi. Leta 2013 je kot pobudnik in soustanovitelj postal član novonastalega Rudarskega muzejskega in etnološkega društva SREČNO Zagorje, kjer je sodeloval pri delovanju društva in se udeleževal vseh prireditev ter kot častni skakač društva opravil tudi prvi častni skok čez kožo.

Savus

Foto: osebni arhiv

Viri:

MMR, In memoriam Metod Malovrh, Savus, marec 2021


 

Previous article
Next article

Isti avtor