sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Leopold Majdič

Leopold Majdič je bil eden izmed najvidnejših društvenih delavcev med obema vojnama in prvem desetletju po vojni v Trbovljah. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko sekcijo, turistično društvo, postavili prvo delavsko planinsko kočo v Sloveniji (1932) na Mrzlici, bil pa je tudi najbolj izpostavljen gledališki igralec na trboveljskem odru med obema vojnama in uspešen režiser.

Leopold Majdič se je rodil 11. novembra 1891 v Köflachu v Avstriji. V tem mestu na avstrijskem Štajerskem je preživel mladost.

Planinska dejavnost

Leta 1924 je bil pobudnik za ustanovitev planinske sekcije pri DPD Svoboda Trbovlje ter iniciator ustanovitve Turističnega društva Prijatelj prirode v letu 1930. Poleg tega je postal pobudnik za postavitev prve delavske planinske koče v Sloveniji, ki je bila postavljena leta 1932 na Mrzlici na Štorovi ravni.

Bil je pobudnik dobrih odnosov med takratno trboveljsko podružnico Slovenskega planinskega društva in društvom Prijatelj prirode Trbovlje. Dal je pobudo za obnovitev dela enotne planinske organizacije v Trbovljah po koncu vojne ter postal predsednik gradbenega odbora za postavitev planinske koče na Mrzlici v letu 1946.

Majdič je bil vodja številnih družinskih, skupinskih in množičnih izletov na zasavske planinske vrhove, pa tudi v Savinjske in Julijske Alpe. Neumorno je skrbel za organizacijo članstva planinske organizacije, postal je sinonim planinske ideje v Trbovljah, posebno pri delavskem prebivalstvu.

Planinski dom na Mrzlici

Ko je bil leta 1963 zgrajen nov planinski dom na Mrzlici, se je upravni odbor Planinskega društva Trbovlje odločil, da obstoječo kočo prestavi nekaj sto metrov stran na planjavo. Odločili so se, da se bo koča, ki so jo demontirali in na novo postavili, imenovala po Leopoldu Majdiču. Tako se koča imenuje Poldetova koča na Mrzlici, ki stoji na nadmorski višini 1119 metrov. V Poldetovi koči so uredili dnevni prostor z 12 sedeži, pet sob z 11 posteljami in 18 skupnih ležišč. Do koče so napeljali tudi elektriko in pitno vodo. Vsa dela so bila dokončana leta 1965. Poldetova koča še sedaj služi kot depandansa planinskemu domu na Mrzlici, travnik pred kočo pa za različne športne igre. Dolga leta so tam pripravljali množične prireditve ter srečanja Revirčanov in Savinjčanov.

Kulturna dejavnost

Pred vojno je bil dejaven tudi na kulturnem področju pri društvu Svoboda Trbovlje v starem delavskem domu.

Ni bil samo režiser, temveč tudi zelo dober igralec, ki je na odru nastopil 175-krat. Ob njegovem 150. nastopu, 17. marca 1935, mu je podružnica Svobode podelila diplomo kot priznanje za njegovo požrtvovalno delo in trud za razvoj delavske odrske besede. Polde Majdič je zabeležil med obema vojnama daleč največ nastopov med vsemi igralci delavskega gledališča – več kot 150.

Z gledališčem je sodeloval tudi po drugi vojni. Režiral je igre: A. Medved – Za pravdo in srce (1950 in 1954), B. Buchbinder – On in njegova sestra, J. Kersnik, F. Govekar – Rokovnjači in F. Milčinski – Cigani.

Umrl je 22. marca 1960 v Trbovljah.

Savus

Foto: CZ.si

Viri in literatura

Tine Lenarčič: 60 let planinstva v Trbovljah, Trbovlje 1973

Danijel Potočan, Jani Kužnik: Bilo je gledališče, Trbovlje, 2013

Robert Čop: Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in Celjskozasavski.si, 2019


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor