Na današnji dan leta 1905 se je v Lokah pri Zagorju rodil Karel Hudomalj, zagorski rudar in komunist. Bil je visok funkcionar v mednarodnem komunističnem gibanju, udeleženec spopada z Orjuno, med drugo svetovno vojno je organiziral odporniško gibanje na Dunaju v Avstriji.

Karel (tudi Karlo) Hudomalj (ilegalno ime Oskar) se je rodil 18. oktobra 1905 v Lokah pri Zagorju. Delal je v zagorskem rudniku. Leta 1920 je postal član SKOJa (Zveze komunistične mladine Jugoslavije), sedem let kasneje pa se je včlanil v Komunistično partijo Jugoslavije. Kot član Proletarskih akcijskih čet je sodeloval v spopadu z Orjuno v Trbovljah. Študiral je v Moskvi, po študiju pa deloval v Komunistični mladinski internacionali na Dunaju. Leta 1934 so ga izvolili v Centralni komite KPJ.

V tridesetih letih 21. stoletja je delal v Franciji med jugoslovanskimi izseljenci. Zaradi nesoglasij z generalnim sekretarjem partije Milanom Gorkićem so ga leta 1936 odstranili s položaja, leta 1939 pa izključili iz partije. Zanimivo je, da je o tem 2. maja 1939 novi sekretar CK ZKJ Josip Broz Tito pisal delegatu pri Kominterni Lovru Kuharju – Prežihovemu Vorancu in sporočil, da so Hudomalja skupaj z Živojinom Pavlovićem na njegov predlog izključili iz partije.

Leta 1940 so Hudomalja Nemci aretirali in ga poslali v delovno taborišče, od koder je pobegnil in na Dunaju organiziral mrežo avstrijskega odporniškega gibanja. Leta 1943 je na Dunaju urejal in izdajal protifašistično glasilo Die Wahrheit (Resnica, op.a.). Leta 1944 ga je Gestapo ponovno aretiral in ga poslal v koncentracijsko taborišče Mauthausen, kjer so ga 27. septembra obesili.

MP

Foto: Zasavski rokovnik

Viri in literatura

  • Roman Rozina, Zasavski rokovnik, 2006
  • wikipedia.org
Prejšnji članekPeter Kauzer v Tacnu drugi
Naslednji članekNa današnji dan: Vida Taufer