Ivan Skvarča, ki je mladost preživel v Zagorju ob Savi, si je nadel ilegalno oz. partizansko ime Modras. Očitno mu je bilo ime pisano na kožo, saj je bil neustrašen borec. Tudi kot komandir partizanskih enot je bil v prvih bojnih vrstah. Padel je pri napadu na Bistrico ob Sotli. Proglasili so ga za narodnega heroja.

Ivan Skvarča (uradno Janko) se je rodil 27. januarja 1915 v Spodnji Idriji. Njegov oče je bil delavec in se je leta 1915 preselil z družino v Zagorje ob Savi. Po končani osnovni šoli se je Skvarča izučil za ključavničarja in nato delal večidel v Celju, kjer si je pred vojno uredil lastno delavnico v Zavodni.

V KPS je bil sprejet leta 1937, politično je deloval v Zvezi kmečkih fantov in deklet, delavskem kulturnem društvu Svoboda, v telovadnih in drugih društvih. Zaradi revolucionarne dejavnosti so ga oblasti preganjale. V svoji delavnici je leta 1940 izdelal tiskarski stroj za ilegalno partijsko tiskarno v Sadinji vasi pri Ljubljani, pa tudi sicer je pred vojno sodeloval pri ilegalnem partijskem tisku v Celju in okolici.

Po okupaciji je bil kot ilegalec med organizatorji narodno osvobodilnega gibanja na celjskem območju. Nadel si je ilegalno ime Modras. Bil je borec prve celjske partizanske čete do njenega propada v avgustu 1941. Nato se je priključil savinjski četi in v zimi 1941/42 revirski četi. Ob vzpostavitvi I. štajerskega partizanskega bataljona spomladi 1942 je postal politkomisar njegove druge čete. Sredi aprila 1942 so ga poslali na Kozjansko, kjer je kot politkomisar oziroma komandir vodil kozjansko četo do njenega propada konec avgusta 1942. Čez zimo je na tem območju ostal kot politični delavec v okolici Zidanega Mosta in Rimskih Toplic. Nato je do smrti vodil partizanske enote na Kozjanskem. Skvarča je padel 20. decembra 1943 ob partizanskem napadu na Bistrico ob Sotli (Sv. Peter pod Sv. gorami) kot komandir kozjanske čete.

Ivana Skvarčo so za narodnega heroja proglasili 15. julija 1951. V Zagorju ob Savi se po njem imenuje osnovna šola v središču mesta.

MP

Foto: Slovenska biografija, Wikidata

Viri in literatura

Lojze Požun: Skvarča Janko (1915–1943). Slovenska biografija. Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013

Alfonz Gspan, Slovenski biografski leksikon SAZU, 1967.

Zasavski dnevnik, 1952

Zbornik narodnih heroja Jugoslavije, 1957

Lojze Požun, Prispevki za zgodovino delavskega gibanja, 1961


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekZa projekte LAS