Hugo Baumgarten je bil Jud, zato so ga Nemci na začetku druge svetovne vojne kmalu po prihodu v Trbovlje aretirali in kasneje poslali v koncentracijsko taborišče. Umrl je 15. marca 1945 v taborišču Bergen-Belsen v Nemčiji. Za Trbovlje je bil izjemno pomemben kot zdravnik bratovske skladnice, zobozdravnik, organizator šahovskega in športnega društva.

Hugo Baumgarten se je rodil 16. decembra 1881 na Dunaju. Leta 1905 je končal študij zobozdravstva na Leopoldino-Francisco universitas Aeniponte v Innsbrucku.

Že pred prvo svetovno vojno je delal kot zdravnik bratovske skladnice v Trbovljah in z delom nadaljeval tudi potem, ko se je vrnil iz vojske, kamor je bil mobiliziran. Z družino je stanoval v prvem nadstropju nekdanje bolnišnice. Popoldan je opravljal privatno prakso zobozdravnika. Poleg službe je bil zelo aktiven v športnem klubu in pri šahistih. Leta 1923 je kot predsednik športnega društva osnoval smučarsko sekcijo. Bil pa je tudi aktiven in strasten šahist. Za zasluge pri razvoju šaha in lokalnega šahovskega kluba so ga imenovali za častnega člana Šahovskega kluba Trbovlje. Nasproti nekdanje bolnišnice je v tridesetih letih 20. stoletja zgradil pritlično hišo, v kateri je uredil zobozdravstveno ordinacijo.

Baumgarten je bil dobričina in zelo radodaren človek, ki je bil mecen pesniku in pisatelju Tonetu Seliškarju, leta 1934 pa je svoj rabljeni avtomobil podaril gasilskemu društvu za prevoze bolnikov. Baumgartner je bil Jud, zato so ga leta 1941 Nemci aretirali. Umrl je v taborišču Bergen-Belsen.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Irena Ivančič Lebar: Zgodovina zasavskega zdravstva, Zasavski muzej Trbovlje, 2008.

Robert Čop, Hugo Baumgarter, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekČiščenje odpadne vode